1 logoA kávé egészséges is lehet egy új kutatási eredmény szerint. Ugyanis a kávé nemcsak feldob illetve a fejfájást is elmulasztja, hanem még ezek mellett csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson - kór, a vastagbélrák illetve még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is! Több mint 126.000 ember szokásait 18 éven át tartó vizsgálata után a Harvard tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1 - 3 csésze kávé fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Míg ezt túllépve, napi 6 kávéval a férfiaknál 54, nőknél 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége. A fenti eredmény összhangban áll a dán kutatók megállapításával is, ami szerint a kávé nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.

További meglepő eredmények:

  • A rendszeres kávéfogyasztók között 80 százalékkal kisebb a Parkinson - kór előfordulási aránya, mint a nem kávézók körében.
  • Már napi két csésze kávé elfogyasztásával, 25 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák, 80 százalékkal a májzsugor és majdnem felével az epekő kialakulásának kockázata.
  • Azoknál a dohányosoknál, akik sok alkoholt is fogyasztanak, kisebb a májkárosodás mértéke, ha rendszeresen, nagy mennyiségben isznak kávét.
  • Segít az asztmás tünetek enyhítésében, elmulasztja a fejfájást, csökkenti a fogszuvasodás esélyét, továbbá hangulatjavító is.

Az orvostudomány is egyre gyakrabban használja a koffein jótékony hatását. A koffein megtalálható a Parkinson - kór kezelésére használt gyógyszerekben, valamint az asztma illetve fejfájás elleni pirulák egy részében egyaránt. Míg egy csésze kávé körülbelül 85 mg koffeint tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 120 mg is megtalálható tablettánként.

A kávé szerepe a sportban - Olyan erőteljesen hat a koffein a sportolók teljesítményére, hogy egészen mostanáig, az Olimpiai Játékokon, a résztvevő sportolók csak kis mennyiségben fogyaszthatták azt. A koffein ugyanis oly módon stimulálja az agyat illetve az idegrendszert, hogy a kimerültségérzést csökkenti, az izmokat erősebb összehúzódásra ösztönzi a nagyobb erőkifejtés érdekében. Ezen kívül a kávé éberebbé tesz, mely fokozza a koncentrációs készséget. A (tejes) kávét fogyasztó gyerekek is jobban teljesítenek az iskolai teszteken, mivel éberebbek, jobban odafigyelnek, ezen kívül jóval kevesebb közöttük a depresszióra hajlamos, mint a többiek között. A kávé tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, melyek növelik az inzulin érzékenységet.

A kávéfogyasztás veszélyei - Már mindenki által ismert az is, hogy a kávé, hogyha nagyobb mértékben fogyasztjuk, mint azt a szervezetünk tolerálja, növeli a nyugtalanságot, kézremegést és fokozott szívverést okoz. Emellett egyes esetekben növelheti a koleszterinszintet, az artériás lerakódásokat.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás