kozmunkaprogramA munkanélkülieket segíti 2015 és 2016 évben is a közmunka program és ezzel segítve azt, hogy megint bekerülhessenek a mókuskerékbe. Segély helyett munkabért fognak kapni, ami kevesebb ugyan a minimálbérnél, de mégis nagyobb összeg a munkanélküli segélynél.

Elég sokan rossz néven veszik és megalázónak tartják. Egy statisztika szerint, ami két évet ölel fel, közel 300 ezer ember vett részt a közmunka programban.

Eddig a nettó fizetés 50.600.- Forint volt, ha a munkához nem kellett valamilyen szakképzettség. Hogyha szakképzettséget igénylő munkáról volt szó, akkor nettó 64.900.- Ft közmunkabérrel lehetett kalkulálni. 2013 során körülbelül 5,2%-ot nőtt a munkabér, ami majdnem ugyan olyan szinten van a minimálbér és a garantált béralap növekedésének mértékével, a növekedés 2014-ben pedig 2,4 %-ot tett ki. A kormány a problémára a megoldást a folyamatosan növekvő gazdasági termelésben akarja megtalálni. A közmunkaprogramra csak átmeneti megoldásként tekintenek.

Ez azért lényeges, mert, hogyha emelkedik a gazdaság, akkor beszívja ezeket a munkanélkülieket. Viszont a vállalkozások sem tudják jelenleg alkalmazni nagymértékben a kevesebb kiadással járó közmunkásokat. A közmunkaprogram most sem fogja megváltani a világot, de reménykedhetünk abban, hogy csökkenteni fogja valamennyire a munkanélküliséget. Tehát 2015-ben és 2016 évben a következő képen fog alakulni a közmunka program. A nettó bér 49.453 Forint lesz és a szakképzettséget megkövetelő munka után 63.404 forint lesz a megnövelt összeg.

A közmunka programot körülbelül 153,8 milliárd Forintból kívánják finanszírozni és változás lesz, hogy maximum napi hat órát dolgozhatnak a résztvevők. Ez az összeg nem csak a fizetésekre fog elmenni, hanem ebből fogják fenntartani a rendszert, azaz az adókat és a járulékokat is ebből fogják fizetni. Ezért sokan úgy hiszik, hogy merőben egyszerűbb lenne fél évig fizetni a munkanélküli segélyt azoknak az embereknek, akik részt vesznek a közmunkaprogramban 2015-ös évben. A visszaélések és csalások miatt szigorítottak a program ellenőrzésein és ezt 70 millió forintból fedezte a kormány.

A közmunkaprogram legfőbb célja 2015 és 2016 évben is nyilvánvalóan az lesz, hogy lehetőséget adjon a munkavégzés és képzés összekötésével a munkavállalók könnyebb visszajutására a munkaerőpiacra, ezért is működik úgy, hogy a program kizárólag regisztrált munkanélküliek számára kínál lehetőúséget. Fontos tudnivaló ez esetben, hogy a közmunka program kretében önkormányzati, illetve állami feladatok ellátására van lehetőség, és e munkavégzésnek korlátozott határideje van, amely három és nyolc hónap között mozoghat.

A közmunkaprogramban foglalkoztatóként megjelenhetnek az állami költségvetési szervek, az önkormányzatok, vagy azok társulásai, olyan közhasznú társulások, ahol önkormányzati, illetve állami feladatok ellátása a munkavégzés tárgya, valamint olyan gazdálkodó szervezetek, ahol a tevékenység önkormányzati és/vagy állami vagyonkezelésre terjed ki.


Mondja el véleményét nekünk a témát illetően itt!

  
Ezt már olvasta?Bezárás