1 logoAz eljárás kis részben ahhoz hasonlít, mikor egy gépjármű tulajdonosváltás esetén kerül átírásra. Természetesen az újbóli forgalomba helyezés, annál összetettebb folyamatot takar. Az ügy bonyolítása az okmányirodában történik. A forgalomból véglegesen kivont gépjármű újbóli forgalomba helyezéséről egy kérelmet kell benyújtani. Fontos az ügyintézés során, hogy nálunk legyenek a személyi okmányaink, mellyel magunkat igazoljuk. Ha más nevében szeretnénk eljárni, akkor pedig egy szabályszerű meghatalmazás. Az okmányirodákban lehet beszerezni a kérelem nyomtatványát.

A személyi okmányokon kívül szükségünk van érvénytelenített régi forgalmi engedélyre, vagy új típusú törzskönyvre, a rendszámtábla érvényesítő címke díjának befizetését igazoló postai feladóvevény, forgalmi engedélyre, a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlapra, igazolásra az ideiglenes eredetvizsgálatról, a kötelező gépjármű biztosítás meglétét igazoló kötvény vagy fedezetigazolás, a rendszámtábla díjának a befizetéséről szóló igazolást.

Még ezek mellett nálunk kell, hogy legyen az adókártyánk valamint valamennyi készpénzre is szükségünk van, mivel ott helyben kell a forgalmi engedély illetve a törzskönyv illetékeinek díját kifizetni. Ha új tulajdonos van, akkor a tulajdonszerzés jogcímet igazoló okmányt is be kell mutatni, valamint a vagyonszerzési illeték megfizetését igazoló postai feladóvevényt. A költségeknél számítani kell a törzskönyv, illetve a forgalmi engedély 6 - 6 ezer Forint mértékű illetékére. A rendszámtábla érvényesítő matrica ára pedig 585 Ft, valamint egy pár rendszámtábla ára 8.500 Ft. Ezek azok az összegek, amiket helyben ki kell fizetnünk. Abban az esetben, ha tulajdonosváltás is történt, akkor a vagyonszerzési illeték költségére is, amelynek a mértéke függ a gépjármű korától, valamint annak teljesítményétől.

Mielőtt bejelentkeznénk az okmányirodába előtte szerezzünk be minden információt, valamint annak alapján minden szükséges okmányt, illetve igazolást is. Annak érdekében célszerű utánaolvasni, hogy ne kelljen többször visszamennünk az okmányirodába, mivel az ügyintézéshez szükséges előírásoknak nem felelünk meg. Fontos, hogy ilyenkor legyünk felkészültek.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás