uj traffipaxokJönnek a mindent „látó” traffipaxok? Kérdés, amelyre sokan szeretnének választ kapni. Természetesen az autós társadalom elsősorban, ugyanis ők érintettek közvetlenül a dologban. Az elmúlt években hihetetlen mennyiségű új törvény, jogszabály, rendelet látott napvilágot. Számtalan változás történt, mind a gazdaság, mind a társadalom területén. A kormány alapvető, eddig érinthetetlennek tartott ellátásokhoz, jogokhoz, stb, nyúlt hozzá. Elég, ha csak a nyugdíjrendszer reformjára, a vasárnapi zárva tartásra, a magánnyugdíj pénztárakra, a kamatadóra, a bankadóra, a tankönyvpiac átalakítására, vagy az oktatás központosítására gondolunk. Mit jelent, hogy „Jönnek a mindent „látó” traffipaxok!”? Milyen változásokat fog előidézni? Utánanéztünk.

A traffipaxot senkinek sem kell bemutatni, ugyanis minden autós találkozott már vele valamilyen formában. Nem kevés azoknak a száma sem, akiknél a vele való találkozás zsebre ment. A traffipax a gépjárművek sebességét méri, és fő feladata az volt eddig, hogy kiszűrje azokat a gépjárművezetőket, akik nem tartották be az előírt sebesség korlátokat. A traffipaxok között 3 alapvető típust különböztetünk meg. A mérés történhet radaros, lézeres, illetve egyéb módszerrel. Természetesen a traffipaxok ellen is létezik védekezés, bár az erre szolgáló készülékek nem olcsók. A legolcsóbb, és leghatékonyabb, még most is, amikor az autósok egymást figyelmeztetik a mérés helyéről.

A mindent „látó” traffipax azonban, az eddigieknél egy sokkal többrétűbb feladatok ellátására alkalmas készülék, amelyet a magyar rendőrség megrendelt, és már 2015 januárjában szolgálatba is akar állítani az utakon. Lényegében már befejeződött a készülék hitelesítése, és tesztelése is. Természetesen most még nem áll a rendőrség rendelkezésére annyi készülék, hogy lefedje az egésze országot, de a beszerzés folyamatos, és csak idő kérdése, amikor elegendő lesz belőle ahhoz, hogy a legváratlanabb helyeken is felbukkanhassanak. Ezek ellen a készülékek ellen a legjobb védekezés az lesz, ha minden szabályt betartunk. De mit is fog tudni ez a traffipax?

Nem csak a sebességet tudja mérni, hanem dokumentálni tudja, ha nincs bekötve a biztonsági övünk, ha a busz sávban közlekedünk, ha szabálytalanul váltunk sávot, vagy ha áthajtunk a piros lámpán. Jelenleg ezekből a készülékekből 160 db áll a rendőrség rendelkezésére, de természetesen továbbiak vásárlását is tervezik. Eddig 720 millió Ft-ot költött ezek beszerzésére a rendőrség, de az erre a célra előirányzott keret nem kevesebb, mint 12,5 milliárd Ft. A most vásárolt traffipaxok mobil készülékek, de a rendőrség további több száz fix telepítésű készülék vásárlását tervezi. Várhatóan néhány éven belül nem lesz „biztonságos” út hazánkban, amely kívül esne az új traffipaxok látóterén.         


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás