1 logoMenetrendszerűen megjelentek májusban a vérszívó szúnyogok, hogy csípésükkel sok kellemetlenséget okozzanak nem csak az emberek, hanem bizony a házi kedvencek számára is. Hogy meddig is tart a szezon, mikor csíp a szúnyog, és mely betegségek írhatók a vérszívó számlájára? A következőkben ismertetjük. A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak, és a meleg illetve a nedves környezetet kedvelik elsősorban. Hazánkban jellemzően májustól szeptemberig vannak jelen, általában 1 - 6 hétig élnek. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír – valójában nem más, mint nászra hívó hang.

Magát a csípést a nőstény szúnyogok okozzák. „Az esti, szürkületi órákban aktívak, este 6 illetve 10 óra között kell számítani a támadásukra” - figyelmeztet Dr. Lukács Zoltán kisállat klinikus szak állatorvos. A nőstények - a hímekhez hasonlóan - életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, viszont a legtöbb fajnál a sikeres peterakáshoz szükség van madarak vagy épp emlősök vérének szívására is, életükben legalább egyszer. Több száz pete lerakásában segíti őket minden elszívott vércsepp.

Szívesebben csípnek meg a szúnyogok egyes embereket, mint másokat. Ez nem pusztán hiedelem, hanem valóban így igaz. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő szén - dioxid vonzza a leginkább, így emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket valamint a várandós kismamákat kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak. Nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötét kék illetve a piros ruhákat állítólag.

A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget is terjesztenek. Hazánkban a bőrférgességet és a szívférgességet – utóbbi az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, újabb veszélyt jelent, a szívférges megbetegedések száma szaporodik. „Hazánkban 3 - 4 olyan szúnyogfaj van, mely az emberre illetve a házi állatokra is egyaránt veszélyes szív- és bőrférgesség kórokozóját hordozza” – mondta el a szakértő. A bőrférgesség ugyan nem halálos betegség, ám a féreg például eljuthat a szembe is, és abban az esetben akár esetenként látászavart is okozhat. A szívféreg fertőzés legfőképpen a kutyákra, a macskákra valamint a vadászgörényekre jelent halálos veszélyt, de a szívféreg lárva az emberi tüdőbe is eljuthat – a fertőződés forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc.

A szívférgességet azonban meg lehet előzni. „A betegség a csípéstől számított első 6 - 7 hónapban lappang, emiatt nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig - megelőző kezelést kell alkalmazni. A szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket, emellett szívféreg elleni kezelést is alkalmazzunk” – javasolta Dr. Lukács Zoltán. A szívférgesség megállapításához vérvizsgálatra van szükség, a beteg állat kezelése kockázatos, ráadásul az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás