szintetikus genek a hiv ellenInaktiválja a HIV vírust az az új biotechnológiai vívmány, amelyet nemrégiben tudósok fejlesztettek ki. Dr. Michael Farzan által kifejlesztett molekula szintetikus géneket visz a szervezetbe. Eddig sikerrel módosította a HIV-fertőzött kísérleti majmok izomszöveteiben a géneket, hogy a sejtek felvehessék a harcot a HIV vírus ellen. A majmokat az újbóli megfertőződéstől is megvédte a beavatkozás. Ez voltaképpen génterápia, melynek során a tudósok izolálják azokat a géneket, melyek erős antitesteket képeznek, s ezeket a géneket juttatják be a testbe. A befecskendezett gének beépülnek a sejt génszerkezetébe, és ugyanolyan erőre tesznek szert, mint izolált állapotban.

A kísérleti egerek 80%-ában immunitást okozott a maláriával fertőző szúnyogcsípés ellen a mesterséges antitest, ezért a kutatók az Ebola, a malária, az influenza és a hepatitisz ellen is bevetik a módszert. 2015. április elején a Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány már arról számolt be, hogy 2014. február óta HIV-pozitív személyek nagy adagban kapták az új ellenszert, mely “mélyreható” javulást eredményezett.

Ami fontos, hogy a HIV több törzsét is sikerrel győzték le az antitestek. A baj azonban az, hogy a HIV köztudottan gyorsan mutálódó vírusfajta, ezért a tudósok azt javasolják, hogy az orvosok a jelenleg hozzáférhető antiretrovirális gyógyszerekkel együtt alkalmazzák a génterápiát a HIV-pozitív betegeken. Az antitesteket eredetileg a philadelphiai gyermekkórházban kezdték használni vakcinához hasonló hatás eléréséhez a hemofília (kóros vérzékenység) megszüntetésére. 2009-ben jöttek rá, hogy a HIV majmokban működő változata (illetve víruselődje), a SVI gyógyítása is hatékony lehet e módszerrel. A módszer jelentős fordulatot jelent a génterápiában, mely eddig a hibás gének -jól működő változattal történő- behelyettesítésére koncentrált.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás