1 logo2016-ban is lesz lehetőség mind a két ellátás folyósítása mellett a munkavégzésre, ám az adózási valamint a jogi részletekre alaposan oda kell figyelnünk, mert könnyen veszélybe kerülhetnek ezen ellátások folyósítása.

Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés - Ami a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzést érinti, 2016-ban is ugyanazokhoz a feltételekhez lesznek kötve. Tehát, rehabilitációs ellátás mellett hetente legfeljebb 20 órát lehet dolgozni. Ha valaki ennél a heti 20 óránál többet szeretne dolgozni, annak természetesen van erre lehetősége, ám a rehabilitációs ellátás folyósítása ebben az esetben szünetelni fog. Viszont jó hír az, hogy semmilyen havi vagy éves összeghatára nincs ennek a keresetnek.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés - A rokkantsági ellátás mellett is végezhetünk munkát, ám a munkavégzés idejére valamint jövedelmére szigorú szabályok vonatkoznak. Abban az esetben, hogyha egymást követő három hónapban folyamatosan fennáll a keresőtevékenység, akkor a rokkantsági ellátás folyósítását meg kell szüntetni, és a mindenkori minimálbér 150 százalékát a bevétel havonta meghaladja három egymást követő hónapban is. 2015-ben ez számoknak annyit jelentett, hogyha valaki egymást követő három hónapban folyamatosan 157. 500 forintot keresett, attól meg kellett vonni az ellátás folyósítását. Ennek a keresetkorlátnak viszont folyamatosnak kell lennie, és mindenképp egymást követő három hónapon keresztül kell, hogy kapja az adott személy – akkor vonják meg a rokkantsági ellátást, de csak ebben az esetben -. Így tehát ha valakinek nincs folyamatos/rendszeres munkája, akkor akár kereshet akkora összeget is, ami a minimálbér másfélszeresét is meghaladja. De mivel csak egy vagy két hónapig kapta ezt az összeget, így nem vonható meg az ellátás.

Ha valaki olyan munkát végez, ahol minimum középfokú, vagy akár felsőfokú végzettséget követ meg, akkor a garantált bérminimum másfélszeresével egyezik meg a keresetkorlát, ami 2015-ben 122.000 forint volt, ennek a másfélszerese pedig 183.000 forint. Viszont a három hónapos szigorú feltétel itt is fennáll.

Kifutó ellátások melletti munka 2016 - Kifutó ellátásnak minősül a rehabilitációs járadék, így nincs már lehetőség ennek a megállapítására, viszont akiknek már régebb óta folyósítják, természetesen nem szűnik meg, viszont a munkavégzés szempontjából rájuk is vonatkoznak szabályok. Úgy folytatható munkavégzés, hogyha a rehabilitációs járadék kétszeresének összege nem haladja meg a havi bruttó átlagkeresetet valamint ezzel egyidejűleg a mindenkori kötelező érvényű legkisebb munkabér összegét sem haladhatja meg a bruttó átlagjövedelem havonta. 50 százalékkal csökkentik a járadék havi összegét, ha a fent említett két kikötés úgy teljesül, hogy a kereset három egymást követő hónapban is eléri a keresetkorlátot.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás