1 logoKülföldre vándorolt ki több mint 900 egészségügyi dolgozó az év első felében. A külföldre vándorolt dolgozók többnyire Angliába vagy Németországba mentek. Az egészségügyön belül főként a sebészek, a belgyógyászok valamint az aneszteziológusok próbálnak szerencsét külföldön. Június végéig bezárólag 912, külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki azon munkavállalók számára, akik külföldre mennek Magyarországról. Ezt az adatot a Világgazdaság az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) jelentette meg.

Egyesült Királyság és Németország vezeti a listát - A Világgazdaság az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adati szerint, a legtöbben, szám szerint 229-en az Egyesült Királyságba, 220-an pedig Németországba készülnek. Ausztriát is száznál többen jelölték meg, mint potenciális célország, sőt ezen kívül még sokan tervezik a kijutást Írországba, Svájcba valamint Svédországba.

Számszerűsítve 415 orvos részére, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak valamint 33 gyógyszerész számára állítottak ki hatósági bizonyítványt az első félévben. Leginkább a fiatal korosztály próbál meg kint elhelyezkedni, 25 illetve a 29 éves korosztályból 199-en mennének külföldre, a 30 és 34 év közöttiek közül 192-en nyújtottak be kérelmet. A belgyógyászok, a sebészek valamint az aneszteziológusok mellett több csecsemő és gyermekgyógyász illetve háziorvos is próbált elhelyezkedni külföldön. A tavalyi évben a hivatal 1.943 bizonyítványt állított ki a dolgozók számára, tehát nagyon sokan vannak, akik inkább külföldön szeretnének, vagy legalábbis megpróbálnak érvényesülni és ez a szám a jövőre nézve csak fokozódhat.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás