Amerikai kutatók megállapították, hogy egyes pizzás dobozok veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. Arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat.
Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.
Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}
Új aktualitások
- Újraindulhat a magyar szarvasmarhák exportja Törökországba - 25/05/2015 13:17
- Földgázt talált a Mol Pakisztánban - 21/05/2015 08:07
- Jövőre új kórház építését és ápolók, orvosok béremelését tervezi a kormány - 14/05/2015 11:48
- Az éhezési listán az ötödik helyen állunk idén - 13/05/2015 20:36
- Még nem nyújtotta be szja bevallását? Május 20-ig megteheti! - 13/05/2015 20:31
- Bővül a lappiac: HELLO! Magazin - 08/05/2015 07:42
Régebbi aktualitások
- 2030-ra a víz olyan drága lehet, mint az olaj? - 04/05/2015 07:50
- A baromfi hús áfáját is csökkenteni kellene? - 24/04/2015 20:18
- A Wizz Air légitársaság új útvonala Budapest - Tenerife - 22/04/2015 20:22
- Mobilbarát a weboldala? Ha nem, hátrébb sorolja a Google! - 21/04/2015 12:55
- Mikor fizeti ki az állam a kórházak adósságait? - 21/04/2015 12:37