Amerikai kutatók megállapították, hogy egyes pizzás dobozok veszélyes kemikáliákat tartalmazhatnak. Eddig leginkább a pizzák káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet, most viszont a dobozok készítéséhez felhasznált bizonyos vegyületeket minősítettek kockázatosnak. Arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, ezért máris több száz amerikai szakértő szorgalmazta betiltásukat.

Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A DuPont szerint például sok kutatás igazolta, hogy a fluortartalmú vegyületek biztonságosak. A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás