Aktualitasok hirportalA jövővel kapcsolatban nincs jó hír az allergiások számára, ugyanis tudósok szerint a kontinensen 2050-re a növény pollenjének koncentrációja megnégyszereződik. A század közepére a globális felmelegedés miatt egyre többen fognak szipogni és prüszkölni, majd Európában megnégyszereződhet a kontinens legnagyobb részén a parlagfű pollenjének szintje. Azért emelkedhet a pollenszint, mert lehetővé teszi a melegebb időjárás, hogy a parlagfű még több helyen meghonosodjon, és gyorsabban nő a széndioxid miatt. A klímaváltozással kapcsolatban nem álló körülmények is közrejátszanak a parlagfű elszaporodásában.

Európában nem őshonos a parlagfű, Amerikából érkezett a 19. század végén. Még azonban nem terjedt el egyelőre az egész kontinensen, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország egyes területein az allergén növény nem él, ám a francia klímatudós által jegyzett tanulmányok szerint ott is el fog tejedni 2050-re. A skót szakértő, Daniel Chapman szerint a melegebb hőmérséklet és a magasabb széndioxid – koncentráció miatt észak felé tovább terjed a parlagfű, emiatt várhatóan többen fognak szenvedni majd az allergia okozta kellemetlen tünetektől.

A következő 35 évre a kutatók számítógépes szimulációval futtattak le különböző forgatókönyveket a széndioxid – szennyezéssel kapcsolatban. Abban az esetben, ha nem áll be lényeges változás a károsanyag – kibocsátásban, az éves pollenszint az előrejelzés szerint éves átlagban 300 százalékkal is nőhet akár. A parlagfű pollenszintjének növekedéséhez egyharmad részben a földhasználat és a nem őshonos növények térhódításának módja járul hozzá, a többiért pedig a klímaváltozás a felelős. Kimutatták korábbi tanulmányok azt is, hogy Észak – Amerikában a parlagfű pollenszezonja egyes északi területeken már részben klímaváltozás miatt akár három hétre nyúl.

Michael Kolian, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának klímatudósa hangsúlyozta, hogy egybevág a francia tanulmány korábbi kutatások eredményivel és az Amerikai Országos Klímafelmérés adataival, amelyek arra utalnak, hogy "a klímaváltozás és maga a megnövekedett széndioxid mennyiség hozzájárulhat a növényi alapú allergén termelés növekedéséhez".


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás