nyugdijminimum osszegeA nyugdíjminimum 2015-2016 évi alakulása több százezer embert érint valamilyen formában. Hasonlóan a minimálbérhez, van minimális nyugdíj is, amelynek az összege az minimálbérhez hasonlóan törvényileg van megállapítva. Az elmúlt években szinte követhetetlen számban történtek változások az élet minden területét érintve. A változások érintették a törvényeket, jogszabályokat, rendeleteket, a helyi önkormányzatok rendeleteit, stb. Módosultak a nagy ellátó rendszerek is. Gondoljunk itt első sorban a nyugdíjreformra, illetve a segélyek, támogatások, járadékok elosztására. Minket most a nyugdíjminimummal 2015-2016 évre várható változásai érdekelnek. Várható-e változás, vagy marad minden a régiben?

A kérdés azért is időszerű, mert a nyugdíjminimum 2008. január 01 óta nem változott. De mi is az, a nyugdíjminimum? A nyugdíjminimum nem más, mint a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjminimum összegénél alacsonyabb öregségi nyugdíjba nem részesíthető senki, aki teljes öregségi nyugdíjra jogosult. Azonban az öregségi nyugdíj legkisebb összege nem csak a nyugdíjaknál játszik fontos szerepet, hanem számtalan más ellátásnál is. Ezért is jeleztük fentebb, hogy valamilyen formában több százezer ember érintett a nyugdíjminimum összegének alakulását illetően.

Miről is van itt szó? Arról több olyan ellátás is van, amelynek a mértéke a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez van kötve, illetve egyes ellátásokra is csak akkor jogosult valaki, ha a jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimumnak, a törvényben megállapított százalékát. Így figyelembe veszik a következő ellátások, segélyek odaítélésekor, illetve az azokra való jogosultság ellenőrzésekor:

  • rendszeres szociális segély (2015. március 01-től ilyen formában megszűnt)
  • önkormányzati segély
  • közgyógyellátás
  • anyasági támogatás
  • gyes
  • gyet
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
  • gyermektartásdíj megelőlegezése

A sor még folytatható lenne, de már így is egyértelműen látszik, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összegének az emelkedése nem csak magában azokat a nyugdíjasokat érinti, akik ebben az állátásban részesülnek, hanem számtalan más ellátás igénylők is érintettek benne. Amennyiben nő a nyugdíjminimum összege, akkor több ellátás összege is automatikusan emelkedni fog, illetve többen lesznek jogosultak egyes ellátásokra, mert kitágulnak a jövedelemhatárok, amelyen belül még valaki jogosultságot szerezhet egy adott ellátásra. A nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan, azaz 28.500 Ft. A fentiek alapján látható, hogy miért is nem nyúl hozzá a kormány. A gazdaság helyzetét, illetve a központi költségvetés helyzetét nézve bátran megállapíthatjuk, hogy 2015-2016 folyamán nem várható az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a megemelése.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}       

  
Ezt már olvasta?Bezárás