1 logoA munkanélküliségtől rettegünk - GKI-Erste konjunktúra-indexe idei csúcsára került szeptemberben. Kettős a folyamat, mivel idei csúcsukra értek el az üzleti várakozások, kétéves mélypontjukra estek viszont a fogyasztóiak – ezt közölte a KGI Gazdaságkutató Zrt. Az üzleti szférán belül szeptemberben – a kereskedelem kivételével – minden ágazat augusztushoz képest optimálisabb lett. A tavaly év végi szintet ütötték meg az ipari várakozások. A készleteket csökkenőnek érezték augusztushoz képest a válaszolók, és a termelési kilátásokat kedvezőbbnek. Viszont emellett az elmúlt időszak rendelésállományoknak valamint termelésének megítélése romlott.

Javult az építőipar - Augusztust követően szeptemberben is szemlátomást emelkedett az építőipari bizalmi index. Javult emellett még az előző háromhavi rendelésállomány illetve a termelés egyaránt. Augusztust követően szeptemberben viszont a kereskedelmi bizalmi index értéke kicsit csökkent, ám az előző évekhez képest tartja a már megteremtett szintet. Enyhén romlott az eladási pozíció megítélése, emellett a várható rendeléseké pedig nagymértékben romlott. Ezzel szemben viszont a készletszint megítélése javult.

Rettegünk a munkanélküliségtől - Az iparban és jelentősen emellett a kereskedelemben romlott a foglalkozatási szándék. A szolgáltató valamint az építőipari szektorban viszont javult ez az érték. A lakosság félelme a munkanélküliségre mutat. Az áremelési szándék kiterjedtebb a kereskedelemben, ám már kevesebb cégre volt jellemző augusztushoz viszonyítva.

Nem tudunk megtakarítani - A pénzromlás a fogyasztók részéről nem hozott változást. Jelentősen romlott minden ágazatban – kivétel az építőiparban – valamint a lakosság körében is a magyar gazdaság kilátásainak megítélése. Hiába, hogy az építőiparban jelentősen nem romlott ez az érték, viszont többségben itt is a pesszimisták vannak. Szeptemberben - az augusztusi emelkedést követően - a GKI fogyasztói bizalmi index, annál még nagyobb mértékben esett. A trend - a korábbi választási ciklusokhoz hasonlóan - másfél éve csökkenő, ám a szokásosnál mérsékeltebb ennek üteme. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, illetve a várható megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte az előző hónaphoz képest. Valamivel kedvezőtlenebb lett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott vélemény is.

  
Ezt már olvasta?Bezárás