mire jo a kamillaTalán egyetlen olyan család sincs, aki ne találkozott volna már a kamilla hasznos, jó tulajdonságaival, kellemes hatásával. A fészkes virágzatúak családjába tartozó kamilla számtalan esetben alkalmazható a nélkül, hogy bármilyen mellékhatástól kellene tartanunk. A hasznos virág az egész világon mindenhol honos, mindenhol legalább annyira közismert, mint nálunk és a világ minden részén használják a gyógyításban a kamilla nemesített változatát.

A 20-40 cm magasra megnövő virág szinte teljesen igénytelen, semmi különös bánásmódra nincs szükség ahhoz, hogy megteremjen, sőt vadon is ugyan úgy megél, mint ha magunk telepítjük. Jó sok fajta néven ismerjük, mint például orvosi székfő vagy esetleg bubulyka, de katóka vagy pipiske néven is lehet ismerni a kamillát. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzák nagyon széles palettán alkalmazható a gyógyítás terén.

Sajnos még ma is kevesen tudják, hogy valójában mire jó a kamilla, pedig számos területen tapasztalhatjuk jótékony hatását. Fekélyek és gyulladások megelőzésében nagyon nagy szerepe van, ezért is tartják egy jó gyógymódnak a kamilla alkalmazását és az elsők között említik, hogy ha erről van szó. Fertőtlenítésre is sokszor használják és megelőzésre is. A gyomor- és bélpanaszokra is rendkívül jó tea formájában. A köhögést is csillapítja, ezért nagyon sokszor alkalmazzák akkor, hogy ha hurutos megbetegedésről vagy nátháról van szó, sőt inhalálni is szoktak vele az orrdugulás ellen. Sebgyógyításra és sebfertőtlenítésre is lehet alkalmazni.

Borogatásokat készíthetünk, kamillás fürdőket lehet venni, nagyon jót tesz a bőrnek, hiszen puhább, simább és élettel telibb lesz, hogy ha veszünk egy jó kamillafürdőt, ráadásul a forró kamillafürdő nagyon sokat tud segíteni akkor is, hogy ha meghűléses betegségben szenvedünk.

  
Ezt már olvasta?Bezárás