mikor kapunk gyedet gyestA kismamák, kisgyermekes családok mindegyikét érinti, hogy mikor kapunk gyedet, gyest? Először is nézzük, kik azok, akiknek ezek az ellátások járnak. A gyedet az a szülő igényelheti, aki a gyermeket világra hozta, illetve az a kismama, aki igazoltan gyermekágyi segélyben részesült, a biztosított szülő, és az, akinek a biztosítása azon időtartam alatt szűnt meg, amikor terhességi gyermekágyi segélyben részesült. A gyedre jogosult az, aki rendelkezik az igénylés benyújtását megelőző minimum 2 évben biztosítással, és mindenképpen feltétel, hogy a gyermeket saját háztartásában nevelje. A gyedet a tgyás lejártát követő következő naptól lehetséges igénybe venni.


A következő kérdés, mikor kapunk gyest? Ez az ellátás alapesetben a kisgyermek második életévének betöltéséig jár, összege pedig meggyező a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével. A gyes feltételeinek az ellátásra való jogosultság szempontjából ugyan azon személyek felelnek meg, mint a gyednél, plusz ezt az ellátást nagyszülő is kérelmezheti.

Igen lényeges kérdés, hogy dátum szerint mikor kapunk gyedet, gyest, nos ez az év hátralévő részében a következőek szerint várható: augusztus 1., szeptember 1., október 1., november 3., december 1. és a decemberi hónapra járó ellátás utalásának időpontja pedig 2015. január 2. Ezeken a napokon indítja a Kincstár adott megyei Igazgatósága a banki, illetve postai utalást.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás