miert egyunk sok uborkatSokan vagyunk, akiket érdekel az egészséges életmód, de kevesen, akik tisztában vannak a leghétköznapibb és igen olcsó élelmiszerek hatásaival, hasznosságával. Ilyen például az uborka, melynek számtalan hasznos hatása van az emberi szervezetre. Nézzük, miért együnk sok uborkát? Ez az egyszerű és szinte egész évben beszerezhető zöldségféle nem csak a fogyásban, vagy a szervezet hidratálásában segít, de ha kellő mennyiségben fogyasztjuk, alaposan méregteleníteni is képes. Szinte vetekszik némely fogyasztó krém, kenőcs, vagy más szer hatékonyságával, ezzel szemben fillérekbe kerül. Igen előnyös tulajdonsága a gyulladáscsökkentő, sőt nyugtató hatás, de még a fájdalmat is képes csillapítani, ha azok az izmokban jelentkeznek.

Az uborka alkotórészei között talán legismertebb a nagyon hasznos a flavonoid antioxidánsok csoportja, melyen belül a leghatásosabb gyulladáscsökkentők között ismert a kvercetin, a luteoilin, a kaempferol és az apigenin. Az uborka alapvetően meggátolja az enzimek gyulladását, sőt a túlzott gyulladást okozó nitrogén-oxid túltermelődést meg is gátolja.

Hogy miért együnk sok uborkát, arra választ kaphatunk a rák megelőzéséről és legyőzéséről szóló cikkekből, tanulmányokból is. Gyógyszergyártó cégek folyamatosan vizsgálatokat folytatnak, kutatásokat végeznek e témakörben, mivel a kutatók hisznek abban a tézisben, hogy az uborkában található cucurbitacinsból rákellenes gyógyszer fejleszthető ki.

Egy másik igen kellemes hatása az uborkának, hogy kívül belül hidratálja a szervezetünket, hiszen a növény 95 százalékban vízből áll. Épp e miatt remekül hidratálhatunk vele például a nagy melegben, mert a belső hőmérsékletünket is szabályozni tudjuk ezzel az egyszerű módszerrel. A zöldségféle gazdag ásványi anyagban és vitaminokban, mint az A-, B-, C-vitamin, tartalmaz folsavat, sőt káliumot, magnéziumot is, valamint kálcium forrásként is kiváló. Hidratáló hatása mellett a bőr ápolásában is nagy szerepe van, hiszen ki ne hallott volna az uborkás arcpakolásról, mely valóban kisimítja és szépíti a bőrt.

Igen sok formában vihetjük be az uborkát szervezetünkbe, minden változata csak hasznos lehet, ezért a külső alkalmazás mellett készíthetünk belőle akár juice-t, turmixot, vagy egyszerűen nyersen, vékony szeletekre vágva is fogyaszthatjuk. Az emésztésnek nagyon jót tesz, ezzel magyarázható pótolhatatlan méregtelenítő hatása. Semmiképp nem érdemes az étrendünkből kifelejteni, sőt megéri komolyan odafigyelni arra, hogy rendszeresen iktassuk be a fogyasztott élelmiszerek közé.

  
Ezt már olvasta?Bezárás