c-vitaminGyakran találhatjuk szemben magunkat azzal a helyzettel, hogy fáradtak vagyunk, levertek, akár a sok munkától, akár valamilyen egészségügyi problémától. Sajnos még ma is sokan legelső lépésként az orvoshoz, vagy a gyógyszertárba rohannak, persze, ha erős és baljós tünetek jelentkeznek, akkor ez a helyes megoldás. Akkor viszont, hogyha nincs szükség másra, mint az immunrendszerünk megtámogatására, egy kis erősítésre, akkor a legjobb megoldás, ha feltöltjük C vitaminnal a szervezetünket. A C-vitamin készítmények is természetesen nagyon hasznosak, de sokkal gyorsabb és hatékonyabb, ha élelmiszerekből, friss gyümölcsökből nyerjük ki azt.

A szervezetnek nem csak baj esetén van szüksége a C-vitamin pótlására, hiszen ez egy olyan vitamin, amelyre testünknek egyfolytában szüksége van az egészség fenntartásához. A C vitamint a vese, a máj és az agyalapi mirigy tárolni képes, a vitamin felgyorsítja a kötőszövetek regenerálódását, a sebek gyógyulását, de még a porc- és csontképződésben is nagy szerepe van.

Köztudottan a legtöbb gyümölcs tartalmaz vitaminokat és általában mindegyik fajtája egészséges. Lássuk, melyek azok, melyek a leghasznosabbak az emberi szervezetszámára, melyik gyümölcsben van a legtöbb C-vitamin?

Az mindenki számára közismert tény, hogy a legjobban hasznosíthatóan a citromban található C-vitamin, ennek mindennapi fogyasztása nagyon ajánlatos, de e mellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz a kiwi, a banán, a cseresznye.

Az alábbi felsorolásból kiolvasható, melyik gyümölcs mekkora mennyiségben tartalmazza a jótékony hatású C vitamint 100 gramm gyümölcsre vetítve: mandarin és eper 59 mg, kiwi 93 mg, őszibarack 94 mg, grapfruit 120 mg, citrom 129 mg, narancs 136 mg, ribizli 181 mg, licsi 183 mg.

  
Ezt már olvasta?Bezárás