lesz iii vilaghaboruNehéz visszapergetni, hogy is kezdődött, de az igen kényes és nem túl bíztató helyzetnek a gyökere nyilván Ukrajna uniós csatlakozási szándékában keresendő, melyet Oroszország minden eszközzel meg kíván akadályozni. Hogy a dolgok miért és hogyan fajultak idáig azt számos szakértő kutatja és a vélemények, a jóslatok igen eltérőek. A kérdés, hogy lesz III. világháború? Remélhetőleg nem, de mára már nem csak Ukrajna, de szinte az összes olyan balti ország fenyegetettnek érezheti magát Lengyelországgal az élen, aki bár milyen módon támogatja Amerika beavatkozását az orosz-ukrán helyzet megoldásába.

A lengyel állami duma elnökhelyettesének nyilatkozatából az derül ki, hogy Putyin fenyegetése szerint a föld színével tesznek egyenlővé minden olyan államot, amelyik beleegyezését adja ahhoz, hogy az USA országa területén rakétavédelmi és vadászgép rendszereket telepítsen. Ez ugyanis azt jelentené, hogy ezekkel a harci eszközökkel a határok mellől Oroszország elleni támadásokat indíthatnának.

Valószínűleg némi túlzás az, amit Zsironovszkij állít, hogy az oroszoknak a fenyegetésük szerint bármely ország megsemmisítéséhez nem kell több mint fél óra, és ennek eldöntése, elrendelése kizárólag Putyin kezében van. Szerinte egy világháború kitörését sem Obama, sem senki más nem tudja megakadályozni, amennyiben Moszkvában e mellett döntenek és az egyetlen megoldás, ha a nyugati országok vezetői összefogva azonnali tárgyalásokat kezdenek az orosz külügyminiszterrel és igyekeznek a helyzetre megoldást találni.

Remélhetőleg Zsironovszkij a tőle megszokott túlzásba esett, ám nem lehet legyinteni sem erre a nyilatkozatra, hiszen nyilvánvalóan van némi háttere, alapja. A hírekből tudni lehet, hogy Putyin már nem először használta fel Zsironovszkijt olyan hírek terjesztésére, amelyek a jövőben bekövetkezhetnek, ám az nem illendő, hogy magának az orosz elnök a száját hagyják el ezek a fenyegetőzések. Most, hogy Oroszország beavatkozott az ukrán helyzetbe és ismerve a Krímben kialakult állapotokat, nem szabad szőnyeg alá söpörni a lengyel reakciót sem, hiszen azon a területen véres és komoly háború folyik.

Zsironovszkij azt is elmondta, hogy természetesen egészen biztos, Európa országai nem egy III. világháború mellé teszik le a voksukat, hiszen az a legtöbb balti állam megsemmisülését jelentené. Ám mégis nagy kérdés, hogy mi a megoldás, hiszen az USA-t távolsága miatt nem fenyegeti veszély, viszont amennyiben a balti országok megtagadják a harci rendszerek telepítését, akkor még ez a védekezési lehetőség is kiesik a körből, így valóban az oroszok minden akadály nélkül végigsöpörhetnek rajtuk. Ezért szerinte azok az államok lesznek felelősek egy esetleges háború kitöréséért és balti államok megsemmisüléséért, amelyek nem egyeznek bele a rendszerek telepítésébe.

Nehéz dolog eldönteni, hogy akkor van-e megoldás, és ha igen mi az, de biztos, hogy első és azonnali lépésként az képzelhető csak el, ha a NATO lép és összehív egy találkozót az orosz külügyminiszterrel való tárgyalásra.

Számtalan vélemény, hozzászólás olvasható a világsajtókban, a neten és a média minden ágában, hiszen ez a világon jelenleg talán a legfontosabb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat. Ezek többsége persze spekuláció, találgatás, hiszen nincs ember, aki tudná, hogy mi jár Putyin fejében, mekkora hatalma van ahhoz, hogy egymaga eldöntsön egy ilyen kérdést, és azért is, mert nem lehet azt sem tudni, hogy egy egy lépés milyen reakciót szül.

Remélhetőleg nem válnak valóra a fenyegetések, mint ahogy szerencsére az oroszországi asztrológus jövendölése sem vált valóra, aki 2014 márciusára jósolta a III. világháború kitörését. Egy egyiptomi jósnőnek ezzel szemben meggyőződése, hogy nem lesz III. világháború sem most, sem máskor, mert véleménye, hogy figyelve a Földünk csillagászati térképét, az semmilyen változást, átrendeződést nem mutat, nincs jele semmiféle tömeges erőszakos cselekménynek, sokkal nagyobb az a veszély, amely a Föld országait gazdaságilag és az információs technológia fejlődéséből adódó harcoknak nyomán fenyegeti az emberiséget.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás