lejart szavatossagu gyogyszerAmikor valamilyen gyógyszert kapunk vagy veszünk, akkor mindig annak kell az elsőnek lennie, hogy megnézzük a lejárati dátumot. Ezen felül meg kell nézni, hogy a gyógyszernek milyen hatása van és, hogy mik lehetnek a mellékhatások. Semmilyen erős gyógyszer hosszú távú szedése sem egészséges, persze vannak olyanok, amit hosszútávon kell szedni, de nem árt óvatosnak lenni. Az egyik negatív hatás az lehet egy lejárt szavatosságú gyógyszernél, hogy a gyógyszer hatása csökkenhet, viszont a mellékhatás felerősödhet. Ez az egyik szempont, amiért nem szabad olyan gyógyszert beszedni, aminek már lejárt a szavatossága.

Inkább menjünk vissza az orvoshoz és kérjük meg, hogy írjon fel még egy adagot, nehogy baj történjen, mert nem tudni, hogy kinek, hogyan reagál a szervezete a gyógyszerre. Ne dobjuk a kukába a gyógyszert, ugyanis ezen az úton könnyen belejuthat a talajba és az káros lehet, nem csak a környezetre, de másokra is.

Arra is oda kell figyelni, hogy miután megvettük a gyógyszert nézzük meg azonnal a lejárati idejét, mert sokszor fordul elő, hogy lejárt szavatosságú gyógyszert kapunk azért, mert 1-1 adagot sokáig tárolnak a gyógyszertárban és ezért nem árt óvatosnak lenni, nehogy pórul járjunk. A leghasznosabb, ha még a gyógyszertárban fizetés előtt megnézzük, vagy megkérdezzük a lejárati időt és hogyha az egy nagyon közeli dátum, akkor kérjünk másikat.

Minden esetben hasznos, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy lejárt szavatosságú gyógyszertől lehet-e bajom, hiszen nem csak a pénzünket dobjuk ki ekkor az ablakon, de járhatunk úgy, hogy nem csak nem használ majd az adott pirula, de még ártalmas is lehet a szervezetünknek.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás