kozmunka nyugdij elottEddig rendszeres szociális segélyt azok kaptak, akiket nem hívtak be közmunkára, illetve nem kaptak foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ami azoknak járt, akik alkalmasak voltak közmunkára, de nem tudták számukra biztosítani. Mostantól azoknak az állástalanoknak, akiknek maximum öt évük volt a nyugdíjig, s eddig segélyt kaptak, közfoglalkoztatás jut. Stikel János, a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke elmondta:

Eddig is a nyugdíj előtt állók, tágabb értelemben az ötven év felettiek számítottak a legkiszolgáltatottabbnak a munkaerőpiacon a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének a munkáltatók elenyésző kivételtől eltekintve nem szívesen alkalmazták őket. Ha valaki ötven felett elveszítette az állását, kevés esélye volt ismét elhelyezkedni.

Idehaza az ötven év felettiek fizikai-egészségi állapota a kor előre haladtával radikálisan romlik nemcsak az a kérdés, tudnak-e nekik közmunkát adni, hanem alkalmasak lesznek-e rá? Nem mindenki tud közülük árkot ásni, vagy egész nap fűkaszálni. És mi lesz azokkal, akiket kirendelnek egy munkára, de nem tudják teljesíteni? Nem véletlen, hogy a korosztály érintett része tényleg számolja a nyugdíjig visszalévő időt: mentsvárnak számít nekik, mert lehet, hogy kevesebb pénz, mint amit korábban reméltek, de állandóságot, s így biztonságot jelent.

Támogatás nélkül árverezés jöhet

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője elmondta: Március 1-től az önkormányzatok nem számíthatnak az állami költségvetéstől lakásfenntartási támogatásra. A településeknek – a legszegényebbek kivételével –, ha akarják fizetni, maguknak kell kigazdálkodniuk. A legtöbb önkormányzatnak erre nem lesz pénze, s ezeken a helyeken megszűnik az éppen a legszegényebbeknek járó támogatás, mely több tízezer somogyinak jelentett – ha csak öt-tízezer forintos – segítséget. Szakemberek szerint ez tovább növeli a családok nehézségeit, s még többen lesznek, akik elveszítik az otthonukat.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás