1 logoAutónkat megóvhatjuk a kerékbilincstől illetve a lopóautótól mindössze két gyorséttermi menü áráért illetve egy okmányirodában tett látogatással. A paragrafus ugyanis öt éve él, mely a közteresek ellen a lehető legjobb védelem. Bizony, ha elszállítják autónkat, akkor bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, mivel 14.500 forintról indul a jármű visszaszerzése. De egy kerékbilincs leszedése is ma 11.500 forintba kerül. Ám ezek még csak az intézkedésnek a költségei, és az elszállítás még nincs is benne. Magunkat illetve autónkat is megmenthetjük a bilincstől illetve a lopóautótól, ha kellőképpen gyorsan tudunk reagálni egy helyzetben.

A közteresek jogkörének könnyen utána tudunk olvasni az 55/2009. IRM rendeletben. Tartalmazza többek között azt is, hogyan és mit tehetnek meg autónkkal. Érthető nyelven arról van szó, hogy nem csinálhat semmit autónkkal a közterületes mindaddig, míg a KEKKH adatbázisából meg nem tudja, hogy van – e az azonosított jármű mellé bejegyezve telefonszám vagy email-cím. Mindössze annyit kell tennünk, hogy bemegyünk az okmányirodába és bejegyeztetjük elérhetőségeinket autónk adatai mellé, mely a központi nyilvántartásba kerül be. Ez 2.300 forintba kerül. Ennyibe kerül egy okmánykiadással nem járó adatmódosítás, de lehet ezt ingyen is: forgalmi átíratásakor.

A közterületeseket tehát rendelet köti, hogy az intézkedést egy ilyen lekérdezéssel. Ha az adatbázisban nincs elérhetőség, folytatja a műveletet. Azonban, ha a tulajdonos vagy épp az üzembentartó neve mellett szerepel az elérhetősége, illetve megadta azt is, hogy milyen formában elérhető, akkor mindössze egyetlen alkalommal meg kell próbálni az értesítést. Ha az autós válaszában jelzi, hogy 15 percen belül az autójához ér, és eltávolítja a problémás helyszínről, az intézkedést mindenképp kell szakítani, és várni kell a folytatással negyedórát. Az értesítés időpontját jegyzőkönyvben rögzítik, és innen indul a visszaszámlálás mielőtt kattanna a bilincs, vagy beröffenne a lopóautó.

Az értesítést követően három lehetséges végkifejlet van:

  • Az autós 15 percen belül megérkezik a helyszínre, abban az esetben odébb áll az autójával, így ezzel megszünteti a szabálytalanságot.
  • Ha az autós kicsúszik a 15 perces időből, akkor már a közteres végezni fogja a dolgát, mire a tulajdonos megérkezik a helyszínre. Ám ebben az esetben kérhetjük az azonnali félbeszakítást. Így csak a költség felét kell megtéríteni plusz a bírságot.
  • A harmadik végkifejlet, hogy nem ér időben az autójához, bilincselik/elviszik, és mit sem ért az értesítés.


Konkrét adatokkal a KEKKH szolgált. A járműnyilvántartásban szereplő, forgalomban levő járművek száma 4 381 993 darab, ebből mindössze 88 757 darab jármű esetében van regisztrálva az aktuális tulajdonos, illetve üzembentartó elérhetősége. Ez alig két százalék.  A fővárosban, ahol bevett gyakorlat a kerékbilincselés, autóelszállítás, valamivel nagyobb a hajlandóság a regisztrációra az országos átlagnál. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) adatai szerint 2014 általuk végzett összes kerékbilincses intézkedéséből hat százalékot tett ki azon intézkedések száma, ahol a gépjármű-tulajdonos, - üzemeletető elérhetőséggel rendelkezett.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás