jogositvany szemelyi igazolvany araAz idei év során a jogosítványok szempontjából elég sok változás merült fel. Ide tartoznak egyes módosítások, szabályok, amitől nehezebb is jogosítványhoz jutni. Az új jogosítvány megszerzése is több pénzt fog felemészteni, mint az eddigiekben. Ahhoz, hogy megszerezzük jogosítványunkat, körülbelül 580-km-ert vezetnünk kell, hogy legyen egy kis rutinunk. Ez után mehetünk csak vizsgázni és ennek az az egyszerű és logikus oka, hogy azok, akik vizsgázni szeretnének, sokkal nagyobb rutinnal rendelkezzenek a vizsgára.

Az oktatóknak különböző a véleményük erről az egészről, sokan nem tartják jónak, hogy a menettávolság nagysága legyen a lényeg. Azon a véleményen vannak, hogy azért vezették be az új rendelkezéseket, hogy lebuktassák azokat az oktatókat, akik korruptak viszont a tisztességes oktatók munkája is jócskán meg lesz nehezítve. A másik dolog pedig az, hogy Budapesten elég nehéz 50 perc alatt 20 km-t megtenni a hatalmas forgalom miatt, ezért, a diák rákényszerül arra, hogy több órát kelljen vennie így a kiadási költsége eléggé megnő. A jogosítvány megszerzéséhez most már 580 km-t kell levezetni. Eddig 30 óra volt az előírás, de most ahogy látni, változott a helyzet. Ezeket figyelembe véve a jogosítvány megszerzése tekintetében 2014 – 2015 során nagy változások lesznek és már most is mások a szabályok mint eddig. Az is meg fog változni, hogy mostantól az elméleti vizsgát 1 éven belül le kell tennie a tanulónak és a legrosszabb az egészben, hogy ha valaki nem fejezi be időben, akkor legelőről kell kezdenie a tanfolyamot.


Az is módosult, hogy milyen nehézségű a tanfolyamra való jelentkezés, az idei évtől már sokkal egyszerűbb lesz a helyzet e tekintetben és ez nagyban megkönnyíti mindenkinek a dolgát. A tanulónak most már elég egy nyilatkozatot tennie, hogy orvosilag alkalmas és az alapfokú iskolai végzettség igazolása sem szükséges a jelentkezéskor. Nagyon sok mindentől függ az, hogy végül is mennyibe kerül a jogosítvány, függvénye annak, hogy például hova jelentkezünk, hogy hányszor esünk neki a vizsgáknak és hányadszorra sikerül átmennünk, hogy hány pótórát kell majd vennünk, ezektől mind függ a jogosítvány megszerzésének az ideje és az ára. Az elméleti oktatásra szánt 28 órányi díjat is meg kell fizetni, tehát mindenképpen ki kell számolni, hogy mennyit fizetünk a fentiek figyelembe vételével együtt. Ezek után még a hatósági díjakat is be kell fizetni.

A végösszeget még az is nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú jogosítványt szeretnénk csinálni. Az elméleti oktatásra körülbelül 20000 forintot kell majd szánnunk. Ráadásul, ha ez az említett egy év alatt nem jön össze akkor dupla annyival kell számolni. A gyakorlati órák 3000 forintba kerülnek Tehát az átlag 30 órára 90000-ret kell rászánni. Amennyiben plusz órákat kell venni, akkor ez a szám még növekedni fog. A gyakorlati vizsga díja pedig központilag van megszabva, ami körülbelül 11000 forintra rúg. Viszont ugye ezekben az árakban lehet eltérés a különböző autósiskolák között. Ezért kell hihetetlenül alaposan körültekinteni, hogy melyik autósiskolában akarjuk megszerezni a jogosítványt. Az okmány kiváltásakor hatósági díjakat is ki kell majd fizetünk ami tovább növeli a költségeket.

Az első jogosítvány 4000 forintos illetékkel fog járni. Hogy ha elmúlt 62 éves, akkor ez az összeg csak 1500 forint. Ahhoz, hogy kiadják nekünk a jogosítványt, be kell mutatnunk a személyes okmányokat. Ilyenkor már az orvosi alkalmasságira is szükség van. Tehát ezek fényében és tudatában készülhetünk fel arra, hogy mivel és mennyivel jár egy jogosítvány megszerzése és így elkerülhetik azt, hogy elszámolják magukat, netán felkészületlenül mennek jogosítványt csináltatni.

A személyi igazolványnál más a helyzet, hiszen ott minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell egy példánnyal, hogy ha eléri azt a bizonyos kort. Ha lejár valakinek a személyi igazolványa, akkor mindenképpen meg kell újítania minimum 60 napon belül. 14-18 év között 1500 forintot kell fizetni az első személyiért, 14 év alatt és 70 év fölött is szintén 1500 forint az illeték. A lejárt személyi igazolvány cseréje szintén 1500 forintba kerül. Ha megsemmisül a személyi igazolvány, akkor is 1500 forintba kerül újra csináltatni. Ideiglenes okmány kérése 3000 forint. Tehát ezek a személyi igazolvány kiállításának árai, mindenképpen meg kell csináltatnunk az okmányt, mert bajunk is lehet belőle, hogy ha nincs nálunk de akár egy személyes ügy intézésénél is problémák adódhatnak ennek hiányából. Ennek fényében reméljük nem lesz gondja a továbbiakban, hogy ha hivatalos ügyet szeretne intézni. Biztosan gond nélkül igényelni tud majd személyi igazolványt, nem is kell mást tennie, mint a legközelebbi okmányirodába befáradni.

  
Ezt már olvasta?Bezárás