ingyenes tankonyvMindenkit érdekelnek az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos szabályok és rendszerek. Az mára bizonyos, hogy az előző évhez képest nem alakultak át a tankönyvekkel kapcsolatos szabályok. Az iskola és a szülők számára ugyan azok a kötelezettségek merülnek fel. Az iskoláknak kötelező jelleggel meg kell állapítani, hogy november 15.-éig hányan akarnak tankönyvet venni, mennyire van szükség és, hogy ki akar kölcsönözni a következő évben. Azt is fel kell mérni, hogy hányan akarnak használt tankönyvet vásárolni. Felvilágosítást kell adni a szülőknek, hogy kik azok, akik normatív kedvezményt kaphatnak.

Az iskolának a fentiek alapján kell felmérnie, hogy hányan jogosultak vagy kaphatnak normatív kedvezményt. Ezt minden esetben egy igénylő lappal lehet kérvényezni és be kell nyújtani egy igazoló papírt, ami igazolja, hogy az adott személy jogosult a normatív kedvezményre. Azt, hogy bemutattuk a papírt az iskola igazolni fogja és feltünteti az igénylőlapon. Az kap ingyenes tankönyvellátást 2015 - 2016 években is, aki tartósan beteg vagy érzékszervi, testi, értelmi, vagy beszéd fogyatékossággal bíró gyermekkel él együtt, vagy amennyiben a gyermek pszichés zavarok miatt nehezen tud tanulni. Halmozottan fogyatékos az a gyermek, aki esetében egyszerre több fogyatékosság fordul elő. De azok is kapnak támogatást, akik három vagy több gyermekes családban élnek.

A nevelőtestületet mindenképpen tájékoztatnia kell az igazgatónak november 30.-áig, de még a diákönkormányzatot, az iskolaszéket és a szülői szervezetet is. Az iskolának kötelessége minden év február 15.-éig elkészítenie a tankönyvekkel kapcsolatos rendeléseit. A szülőket minden esetben tájékoztatni kell arról, hogy milyen könyveket rendel az iskola. Azt viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy csak azok juthatnak hozzá 2015-ben és 2016-ban is az ingyenes tankönyvhöz, akik a megadott határidőig leadják a kérvényt. Hogyha több gyermek jár ugyan abba az iskolába a családból, akkor külön kell mindegyiknél benyújtani az igénylő lapot. Az igénylő lap általában megtalálható az iskolák honlapján, ami ingyenesen letölthető és elérhető. A tanulónak joga van ahhoz, hogy a család anyagi helyzetétől függetlenül normatív támogatást kapjon.

Az ingyenes tankönyvellátás
úgy jöhet létre, ha az iskola könyvtárán keresztül kapja meg a diák vagy is kölcsönzi ki a tankönyvet. Ez azt jelenti, hogy a tankönyv csak az iskola tulajdona, a tanuló pedig azt használja. Ezeket a tankönyveket minden év végén vissza kell szolgáltatni az iskolának. Tehát ezek fényében kijelenthetjük, hogy minden tanuló, aki igényelni szeretne ingyenes tankönyvellátást jogosult rá, hogy megtegye. Ez egyik nagyon fontos lépés az oktatásban, mert nagyon sok családnak nincsen elég pénze arra, hogy kifizesse a tankönyveket. Az a gyermek, aki valamilyen betegséggel küzd, vagy fogyatékossággal, alapból megkapja a támogatást. Ezért felhívjuk szíves figyelmét, hogy ha nincs tisztában valamivel vagy esetleg nem biztos a dolgában, minden esetben érdeklődjön az iskolánál. Minden bizonnyal szívesen adnak felvilágosítást, hogy milyen esetben jár a gyereknek tankönyvtámogatás, illetve megilleti-e az ingyenes tankönyv jogosultság. Ez egy igen jó rendszernek mondható, hiszen rengeteg család jut így ingyenes tankönyvhöz, ami így nagyon nagy támogatásnak számít.

Legyen az diszlexia vagy testi esetleg szellemi fogyatékosság, minden esetben jár a kedvezmény és ezt mindenféleképpen igénybe is kell venni, hiszen ez a támogatás nagyon sokat segít és egy kis terhet levesz az ember válláról, mert nem kell egy nagyobb összeget kiadnia tankönyvekre. Ezért jó, hogy ez létezik az oktatásban ez a lehetőség, mert így olyanokon is lehet segíteni, akik nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy meg tudják fizetni a tankönyveket ezzel pedig a gyerekek hátrányba kerülhetnének, hiszen nem tudnának miből tanulni.

Ezzel is esélyt adunk olyanoknak, akik nem tudják megengedni maguknak azt, hogy több tízezer forintért vegyenek tankönyveket. Ha felismerjük azt, hogy segítenünk kell egymáson, hogy végül jobb állása legyen az illetőnek vagy képes legyen boldogulni az életben, akkor az minden támogatást megér. Hiszen ha nem csak magunkra gondolunk, akkor csak jobbá tehetjük ezt a helyet. Tehát a fent említett szempontokat betartva és az előbb említett információkkal a zsebünkben bátran kérhetjük és igényelhetjük a normatív támogatást ezzel segítve magunkat és gyerekünket, hogy ne legyen neki annyira nehéz. Minden esetre ajánljuk, hogy akár naponta látogasson el ide a mi oldalunkra, ahol minden lényeges információt meg lehet találni a különféle igénybe vehető támogatásokról, azok feltételeiről és az igénylés módjáról, menetéről is.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás