1 logoMár igényelhető a nagyon sok ember által várt Családok otthonteremtései kedvezménye, azaz a CSOK. Azért annyira nagy a népszerűsége – többek között - , mivel 6 év után július elsejétől ismét elérető a gyermekek utáni egy összegű állami támogatás használt lakások esetén. Használt illetve új lakásokra elvileg ugyanakkora mértékű kedvezmény vehető igénybe, ám ha megismerjük alaposan a részleteket, akkor kiderül, hogy bővítés céljából korántsem biztos, hogy azt az összeget megkapjuk, mintha amit használt lakás vásárlására.

Akkor beszélünk bővítésről, ha legalább egy szobával növeljük az ingatlan hasznos alapterületét. Ez a bővítés akár vízszintesen (hozzáépítés), vagy akár függőlegesen (tetőtér kialakítás) is történhet. Ám azt fontos megjegyezni, hogy nm minősül bővítésnek a már meglévő épületrészek átalakítása, így arra a célra a Családok otthonteremtési kedvezménye nem vehető igénybe.

A bővítendő ingatlannak legalább komfortosnak kell lenni vagy a bővítés által komfortossá kell válni. Ha a bővítendő családi ház energetikai minősítése „C” kategóriánál kedvezőtlenebb, akkor a Családok otthonteremtési kedvezménye igényléshez a területileg illetékes építési hatóság 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványa szükséges arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. A kedvezmény a CSOK kérelem benyújtását követően megkezdett bővítéshez nyújtható.

A CSOK összege 3 tényezőtől függ:

  • az eltartott gyermekek számától
  • a bővítendő lakóingatlan hasznos alapterületétől
  • az épület energetikai minősítésétől.


A vonatkozó kormányrendet kimondja, hogy a CSOK összege bővítés esetén nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A számlabemutatási kötelezettség a költségvetés 70%-ára terjed ki, de a támogatott személy akár a teljes költségvetést igazolhatja számlával, a nagyobb támogatási összeg elérése érdekében.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás