1 logo aktualitasok receptekA karamellát nagyon sokan szeretik, ha nekünk is a kedvenceink közé tartozik, akkor mindenképpen megéri elkészíteni ezt a süteményt az alábbi recept alapján. A pudingnak köszönhetően finom könnyű lesz a süti, így nem kell attól félni, hogy száraz lenne.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,5 dl tej (kb.)
  • 1 csomag szalalkáli (15 gramm)
  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg Rama
  • 12 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • késhegynyi só
  • 1 citrom reszelt héja


A krémhez:

  • 40 dkg kristálycukor
  • 1,6 liter tej
  • 2 csomag (2x36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
  • 2 csomag (2x54 gramm) főzős csokoládés pudingpor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg Rama


Igazán jó karamellás sütemény recept és elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk és a szalalkálit belekeverjük. A lisztet egy nagyobb tálban a Ramával elmorzsoljuk, majd a szalalkális tejjel, a porcukorral, a tojással, a sóval illetve a citromhéjjal jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Ezután 6, egyenként kb. 18 dkg-os részre osztjuk és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 25x30 centis, 2 - 3 milliméter vastagságú lapokká nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb.8 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. Sülés közben a szalalkáli miatt kellemetlen illat áraszthatja el a konyhát, de ez nem jelent hibát. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A másik 5 lapot ugyanígy sütjük meg. Nem kell megijedni, kicsit kemény lesz a tészta, vigyázni is kell vele, mert könnyen törik, de ha majd megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul. A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert eléggé fröcsköl, 6 deci tejet ráöntünk. A hideg tejtől a cukor meg fog keményedni, de nem kell megijedni, kis lángon felforralva a tejet, a karamell 4-5 perc alatt felolvad benne.

A maradék tejet a kétféle pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük és kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd elektromos habverővel krémesre keverjük és kanalanként beledolgozzuk a puha, szoba - hőmérsékletű Ramát is. Ezzel a krémmel úgy rétegezzük egymásra a tésztalapokat, hogy a tetejére is jusson belőle. Nagyjából 6 evőkanálnyi kerül minden lapra. Letakarva egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a tésztája kellően megpuhuljon és egy kicsit a krém ízét is átvegye.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás