1 logo aktualitasok receptekNéhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. A süteménynek könnyű a tésztája és habos tölteléke jellemzi. Lehet hasonlítani a fulgurit kőhöz, ami csőszerű, üreges képződmény, s a laza homokban támad villámcsapás következtében.


Hozzávalók:

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 1 csomag 2 in 1 instant kávépor
  • 5 dl édes cukrászhab (habtejszín)
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 ek cukor

A tetejére:

  • 3 ek barna cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek víz

Díszítéshez:

  • pörkölt manduladarabok


Igazán jó ekler fánk recept és az elkészítése: A vizet a vajjal, sóval forraljuk fel, szórjuk bele a lisztet, és keverjük addig, míg az edény falától el nem válik. Egyesével dolgozzuk bele a tojásokat, és géppel jól keverjük ki egy sima tésztává. Szedjük ki habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire hosszúkás, kétsoros csíkot nyomunk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 percig sütjük. A sütőt – nagyon fontos! - ne nyissuk ki! A töltelékhez a cukrot a tejjel feltesszük forrni, és a tejjel elkevert pudingport is öntsük bele. Ezt főzzük sűrűsödésig. A tejszínt verjük fel kemény habbá a kávéporral, de csak 2 dl legyen, mert a 3 dl maradékot, majd a krémre nyomjuk. A kávékrémmel töltsük meg a félbevágott fánkokat, a tetejére tejszínhabot nyomunk, és rárakjuk a tészta tetejét. A barna cukrot a citromlével, 1 evőkanál vízzel tegyük fel forrni. Akkor jó, ha már elpárolgott a víz, és karamellás lesz. Könnyen rá lehet folyatni a fánkok tetejére, és megszórni pirított manduladarabokkal.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás