hogyan valasszunk hiteltEgy bizonyos hitel felvétele nem könnyű döntés, ilyenkor annyi mindent figyelembe kell venni és átgondolni, hogy nagyon megfontoltan kell dönteni. Minden ember elér egy pontra, amikor elgondolkozik rajta, hogy kell e valami anyagi segítség ahhoz, hogy beindítsa jövőjét vagy megvalósítsa álmait. Manapság a legtöbb ember Magyarországon, ha meghallja a hitel szót, nagyon ódzkodik tőle, de lehet a hitel előnyös is ugyan úgy ahogy hátrányos.

Ez nagyon sok szemponttól függ és rengeteg tényezőtől. Hogy, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkba soha ne menjünk bele abba, hogy felveszünk egy hitelt amiről nem igazán tudjuk, hogy milyen feltételekkel rendelkezik különben nagyon rosszul járhatunk. Nagyon sok kérdés merül fel a hitelekkel kapcsolatban például a leggyakoribb, hogy milyen hitelt vegyenek fel, tehát fix törlesztőset, vagy most alacsonyabbat és ezzel kockáztatják, hogy később megváltozhat a törlesztő.


A kamatperiódus időtartama változó, lehet 10 év, de lehet akár 3 hónap is. Ez az időintervallum azt jelenti, hogy a havi törlesztő részletünk meddig marad teljesen változatlan. Ez azért fontos, mert a bank csak a kamatperiódus fordulónapján nyúlhat hozzá hitelünknek a kamatához. A hitelhez tartozó kamat lehet fix kamatozású vagy referencia kamat. Itt két részt különböztetünk meg a rövidet és a hosszút. A rövid ami általában 3, 6  és 12 hónap terjedelmű két részből áll a referencia kamatból és a kamatfelárból. A hosszú ami 3, 5 vagy akár 10 éves is lehet rögzített kamat van , de csak a kamatperióduson belül stagnál azaz állandó.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Ha lakáshitelt akarunk
felvenni, akkor nehéz döntéssel kell szembenéznünk. A lakáshitel futamideje alatt a törlesztő részlet mértékét a kamat eljövendő változása határozza majd meg. Nagyon nehéz ilyenkor döntést, hozni ugyan is két eshetőség merülhet fel. Kockáztatunk, és olyan hitelt veszünk fel, melynek változhat a törlesztő részlete drasztikus mértékben vagy olyat ami fix törlesztő részlettel rendelkezik. Ilyen helyzetben nagyon fontos valaki olyannak a tanácsát kikérni aki ért ezekhez a hitelekhez és valamennyire megtudja mondani, hogy hogyan járnánk egy ilyen hitellel. De persze előre jósolni nem lehet semmit és itt van a nagy rizikó az egészben. Bármelyik pillanatban változhatnak a  hitelek feltételei és nem csak jó irányba, hanem olyan irányba ami nagyon megnehezítheti életünket. Érdemes olyan hitelt felvenni, amiben biztosak vagyunk, hogy vissza tudjuk fizetni. Nem érdemes horribilis összegeket felvenni, mert könnyen belekerülhetünk egy adósságspirálba, amiből nem tudunk kijönni akár hogyan is próbálkozunk.

Viszont mi nem elrettenteni szeretnénk önöket, hanem rávilágítani a jó és a rossz oldalára egyaránt. Sok ember azt mondja, hogy megbánta, hogy hitelt vette fel, de akadnak olyanok is akik azt nyilatkozták, hogy segített nekik megteremteni mindazt amivel most rendelkeznek. Vegyük például a diákhitelt, de csak példaként. Tegyük fel a diák jelentkezik a fő iskolára, de nincsen pénze rá, viszont a diákhitel segít a fiataloknak, hogy elérjék a céljaikat és ha okosan csinálják vissza is tudják fizetni. Tehát elég sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dönteni a témában. Ha van egy olyan személy, aki a segítségünkre tud lenni akkor ne habozzunk felkeresni, hiszen ha többen vagyunk és többen gondoljuk át olyan gondolatok is születhetnek amik segítenek eldönteni a hitellel kapcsolatos dolgok kimenetelét. Így figyelembe kell vennünk a hitel típusát, figyelembe kell vennünk az anyagi helyzetünket pontosabban a havi bevételünket és valamennyire előre is kell terveznünk, amit nyilván nem könnyű kivitelezni, hiszen előre nem lehet tudni, hogyan fognak alakulni a hitellel kapcsolatos dolgok.

Természetesen kalkulálni lehet és szabad is, hogy legalább valamennyire sejtsük azt, hogy hogyan fogunk járni az adott hitellel, amit választottunk. Azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora összeget veszünk fel és, hogy mennyi idő alatt tudnánk visszatörleszteni. Nem feltétlenül a hitel a legjobb megoldás minden helyzetre, de jó ha kéznél van a lehetőség így megtudjuk valósítani azokat a dolgokat amiket már régóta kivitelezni akarunk. Ha nem létezne ez a segítség, akkor családok milliói nem tudnának hozzájutni a vágyott dologhoz vagy célhoz. Mindenesetre azt ajánljuk, hogy a lehető legalaposabban gondolja át a dolgot és ne rohanjon bele semmi megfontolatlanba, ami később rosszul hathat önre és életére, mert ez valóban egy nagyon nagy döntés. Elhamarkodni soha nem szabad, hogy ha vannak család tagok, akikkel megtudjuk vitatni akkor mindenképpen tegyük meg hiszen az a jó ha több szempont alapján döntünk.

  
Ezt már olvasta?Bezárás