gyerektartasdij felemelese behajtasaSokan teszik fel a kérdést, hogy „Gyermekápolási táppénz - 2015 évben változik valami?”. Ez természetesen nem is véletlen. Egyrészt azért nem, mert nagyon sok szülő érintett, ebben az ellátásban, másrészt, mert olyan sebességgel változnak a törvények, jogszabályok, rendeletek, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Sajnos azonban mégis azt kell mondjuk, hogy mégis begyük a fáradtságot és nézzünk utána a minket érintő változásoknak, mert ezzel sok kellemetlenségtől, illetve kártól kíméljük meg magunkat. Gyermekápolási táppénz - 2015 évben változik valami? Egy kérdés, amelyre most igyekszünk választ adni.

Alaphelyzetben, a gyermekápolási táppénz abban az esetben vehető igénybe, amikor a szülő 12 évnél fiatalabb gyermeke otthoni ápolása miatt lesz keresőképtelen. Természetesen van arra is lehetőség, hogy 12-18 év közötti gyermekünk otthoni ápolása esetén is részesüljünk gyermekápolási táppénzben, de ebben az esetben csak méltányosságból kerülhet az megállapításra. Kik kaphatnak gyermekápolási táppénzt? A vérszerinti szülő, a szülő házastársa, az örökbefogadó szülő, a helyettesítő szülő, a gyám, és a nevelő szülő. Alapfeltétel továbbá, hogy az igénylő rendelkezzen az igénylés pillanatában biztosítási jogviszonnyal, pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett legyen, továbbá orvos által igazolt legyen a keresőképtelenség fennállása.

Fontos tudni, hogy a folyósításnak vannak időbeli korlátai, a következők szerint.

  • 1 évesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén, annak 1 éves koráig időbeli korlátozás nélkül kerül folyósításra az ellátás,
  • 1-3 éves gyermek esetében 84 naptári napig történhet a folyósítás,
  • 3-6 éves gyermek esetében 42 napig, illetve a gyermeket egyedül nevelő szülő esetében 84 napig történik a folyósítás,
  • 6-12 éves gyermek esetében 14 napig, illetve egyedülálló szülő esetében 28 napig történik a folyósítás.


Amennyiben egy időben több gyermek után is jogosult igénybe venni a szülő a gyermekápolási táppénzt, akkor lehetősége van választani, hogy melyik gyermek után veszi azt igénybe. Nem részesülhet táppénzben a szülő, ha a házastársa már részesül gyes, gyed, vagy gyet ellátásban. Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához nevű nyomtatványt, amelyhez csatolni kell az orvosi igazolást. Az igénylést le lehet adni a munkahelyen, amennyiben rendelkezik kifizetőhellyel, illetve az állandó lakhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál.

A gyermekápolási táppénz összegét hasonlóan kell kiszámolni, mint a táppénzét. Magyarán ez azt jelenti, hogy az igénylő napi átlagkeresetének, az 50 vagy 60 %-a lehet a gyermekápolási táppénz összege, attól függően, hogy a gyermek ápolása otthon történik-e, vagy kórházban. A fentiek természetesen bármikor módosulhatnak 2015 folyamán, ezért fontos, hogy figyeljük a változásokat.   

Ön mit szól ehhez?

{fcomment} 

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás