eros izzadasRengeteg embert érinthet a téma, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető, hogy hogyan lehet védekezni az erős izzadás ellen? Ez a probléma sokaknál nem csak a nyári melegben merül fel, hiszen számtalan más oka is lehet. Az átlagnál erősebb izzadást okozhat például a sok kávé, vagy alkohol fogyasztása, idegrendszeri probléma, vagy más szervi elváltozás, de akár a fáradtsággal, a nehéz fizikai munkavégzéssel is együtt járhat ez a tünet. Mivel igen kellemetlen mellékzöngéi vannak, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a megelőzésre, illetve, ha már szenvedünk az erős izzadástól, akkor ennek kezelésére. Annál is inkább, hisz köztudottan rosszul és kellemetlenül érezhetjük magunkat, amikor megjelennek az izzadásnak szemmel látható tünetei, egy átázott blúz, vagy ing, folyik a víz a homlokunkról, és nem beszélve a nem látható, de érezhető tünetekről.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy ezt a helyzetet nem szégyellni és takargatni, hanem kezelni kell, ugyan olyan gondot kell rá fordítani, mint bármely más betegségre, állapotra. Ráadásul az izzadás okát, amíg nem ismerjük, addig kezelni sem lehet hatékonyan. Megtörténhet, hogy semmilyen betegség, vagy kóros elváltozás nincs a szervezetünkben, mégis izzadunk, ez adódhat nőknél akár terhesség esetén, vagy a változó kor tüneteként is igen gyakori.

Tudatos életmóddal és körültekintő megelőzéssel nagymértékben lehetséges ezen a helyzeten segíteni. A legfontosabb, hogy ha szükséges, akkor orvosi segítséggel legyen megállapítva a kiváltó ok, hisz így sokkalta egyszerűbb a kezelés is. Elég egy stresszes helyzet, vagy ha csak simán ér valami inzultus, kellemetlenség bennünket, máris lever a víz, főként, ha erre hajlamosak vagyunk, de kevesen gondolnak arra, hogy még bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja az erős izzadást.

Meg kell azonban különböztetni az izzadás fajtáját a mértékétől függően, mivel egy normálisnak, tehát nem túlzottnak mondható izzadás egyáltalán nem kóros, erre szükségtelen orvosságot íratni, hiszen ez minden ember esetében egy alapvető fizikai funkció. Amikor azonban már látjuk, hogy az izzadás a normálisnál jóval nagyobb mértékű, akkor minden féle képen ezzel foglalkozni kell.

Megelőzősként a legalapvetőbb dolog a rendszeres és alapos tisztálkodás, valamint az, hogy igyekezzünk megfejteni a kiváltó okot és azt enyhíteni, ha lehetséges, megszüntetni. Az öltözködésnek, a viselt ruhák anyagának is jelentősége van e kérdésben, valamint ugyan ilyen fontos a szervezetünkbe bevitt élelmiszerek milyensége és minősége.

Amikor nem tudjuk magunk megoldani a problémát, feltárni az okot, akkor nem érdemes tovább halogatni, hogy orvosi segítséget kérjünk, hisz a szakember akár egyetlen vizsgálat során fel tudja tárni a probléma okát és előírhatja a megfelelő teendőket ennek megszüntetésére, kezelésére. Sokan abban a tévhitben élünk, hogy egy jó minőségű desodor megszünteti az izzadást magát és persze ezzel a kellemetlen tüneteket, de ez egyáltalán nem így van, sőt, a nem megfelelő szerek hosszabb távú használatával ellenkező hatást érhetünk el. Végleges megoldást jelenthet egy botox kezelés, megfelelő gyógyszerek kúraszerű szedése, iontoforézis kezelés, de a legmegfelelőbb hatáshoz elengedhetetlen a természetes anyagok használata. Természetes anyagnak számít az erős izzadás elleni kezelésnél például a citromos kezelés, bizonyos illóolajok alkalmazása, vagy a szódabikarbónás kezelés. Kiváló eredményeket lehet elérni a zsályafürdővel, vagy például a hársfatea és menta belsőleg történő alkalmazásával. A természetes anyagok említésekor nem szabad megfeledkezni az e csoportba tartozó szappanokról sem, mint a levendulából és zsályából készült szappanok, e mellett pedig igen fontos és hatásos minél több tiszta víz fogyasztása.

  
Ezt már olvasta?Bezárás