devizahitel torleszto reszlet csokkenesA következő pár hónapban igen nagy változások várhatók a devizahitelek körül, hiszen ha minden az ígéretek és a tervek szerint halad, akkor jócskán a jelenlegi alá mehetnek a hitelek, ami a törlesztőrészleteket illeti. Lássuk, hogy csökkenhetnek majd a törlesztőrészletek? A mostani ismeretek alapján azzal lehet számolni, hogy egy átlag devizahitel a tőketartozás terén 19 százalékkal lehet kevesebb a jelenleginél, 27 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet. Így igen szép arányban lehet kevesebb a havi törlesztőrészlet még abban az esetben is, hogyha a forintosítás piaci árfolyammal történik.

A fenti számítás természetesen egyelőre feltételezésekre alapul, melyek szerint a bankoknak nem fog sikerülni bebizonyítani, hogy az egyoldalú kamatemelések tisztességesek voltak, tehát ezek újraszámolása válik majd szükségessé.  Az ezekkel kapcsolatos bírósági perek ez év novemberéig talán lezajlanak. Az egyoldalúan emelt kamatok újraszámolása annak a képletnek az alapján történik majd, mint az MNB árfolyamrésre vonatkozóan alkalmazott számítási módszere, az ide vonatkozó törvény valószínűleg ez év őszén megjelenik. Az MNB kalkulációja szerint cca. 800 milliárd forint az az összeg, mely a devizahiteleseknek összesen visszafizetendő lesz.

Lássuk, hogy csökkenhetnek a törlesztőrészletek, hogyan is történhetnek a konkrét számítások? Hogy mekkora összeg jár vissza adott esetben, azt úgy tudjuk kiszámolni, hogy első lépésben meg kell tudni, mekkora volt a devizahitel kezdeti időszakában a devizaérték úgy, minthogyha a bank a devizahitelt az akkor érvényes MNB árfolyamon folyósította volna. Ez után a havonta devizában számolt megfizetett részletekből vonjuk ki az átszámításra került hitelösszeg árfolyamrés nélküli törlesztőrészleteit, így megkapjuk a túlfizetés összegét. A havonta megfizetett túlfizetési részt – az akkor aktuális törlesztésként kell bekalkulálni a devizában számított tartozásba, így összesen a fenti két tényezővel csökken a mindenkori tőketartozásunk. A tisztességtelen árfolyamrés összegét a pillanatnyilag fennálló devizatartozás, valamint az átszámításból következő devizatartozás közti különbözet adja.

Példával illusztrálva egy 20 évre 2007-ben felvett nyolc millió forintnyi svájci frank alapú devizakölcsön akkori törlesztőrészlete 57 ezer forint volt, ez az összeg ma 112 forintra rúg, de a fent ismertetett számítási módszerek alkalmazásával ez 83 ezer forintra eshet vissza. Összegezve átlagosan egy devizahitel tőketartozás cca 19 százalékkal mehet lejjebb, a törlesztőrészlet pedig 27 százalékkal.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás