esti mese fontossagaAz esti mese rendkívül fontos, hiszen kisgyermekünk egy olyan időszakon megy keresztül ebben a korban, amikor nagyon sok mindenre fogékony. Ilyenkor nem csak hangunkkal tudjuk megnyugtatni, de szinte biztos, hogy sok mindent megért abból, amit mesélünk neki. Ráadásul az esti mese által nagyon sok mindent tanulhat, ha már olyan korban van. Erkölcsi és viselkedésbeli dolgokról van szó, amiket már nagyon korán el lehet kezdeni átadni.


Ez a rész nagyon fontos, hiszen ilyenkor már megindul gyerekünk jellemfejlődése és azáltal, hogy mi mesélünk neki, fejlődik az ő személyisége, még akkor is ha úgy gondoljuk, hogy még túl kicsi ahhoz, hogy mindezt megértse. Sokkal higgadtabb és nyugodtabb a gyermek, hogyha este mesélünk neki ugyanis, könnyebben tud elaludni és kellemesebb lesz neki az éjszaka, boldogabb és nyugodtabb lesz az álma. Mivel az anya hangja hat a gyereknek az ingereire így érthető, hogy ha mesélünk neki, akkor valamilyen szinten mindenképpen befolyásolja a gyereket. Ezért kell kellő energiát és türelmet fordítanunk erre, hogy minden pozitív tulajdonsága a mesélésnek kibontakozzon.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Ha keveset is,
de mindenképpen meséljünk nekik és legyen változatos, minden este új mesét olvassunk fel, mert a gyerek érzékelni fogja a megváltozott körülményeket. Szinte mindenkinek meséltek kiskorában és ez egészen biztosan kihatással volt jellemünkre és fejlődésünkre, még akkor is, hogy ha teljesen nem voltunk tudatában a dolgoknak vagy a történéseknek, viszont valahogy a tudatunk kapcsolódott a történethez a hangokhoz, a hangszínekhez, a hangsúlyhoz.

Az esti mese fontossága gyermekünk életében tehát vitathatatlan, persze nem mindegy, hogy milyen mesét veszünk elő altatáskor. Így feltétlenül azokat a meséket kell főként estére időzíteni, melyek álomba ringatják, megnyugtatják a gyermekünket, nem pedig túl izgalmasak, netán félelmet keltők, hisz ezzel ellenkező hatást érhetünk el. Egy idő után, ahogy a gyermek növekszik, már ő maga lesz, aki választani és kérni fog egyes már általa is ismert meséket, ennek pedig igen nagy haszna lesz, hogy kis idő múlva ő maga is bekapcsolódik a mesébe, amivel igen gyorsan fejlődésnek indulhat a beszéde és gyarapodhat a szókincse.

  
Ezt már olvasta?Bezárás