A kérdés, hogy az „Ananász tényleg csodaszámba megy?”, nem kerül túl gyakran feltevésre, ugyanis az ananászról nem terjedtek eddig el, olyan hírek, hogy az egy csodaszer. Sok másról már igen. Elég, ha a csak az aloé verára, a fokhagymára, a mézre, vagy a csipkebogyóra gondolunk. Természetesen gyümölcsökről is sok-sok jót lehet hallani, de az ananászról eddig nem hallottunk olyan formában, mint csodaszerről, mint amely sok területen lenne használható az betegségek gyógyításánál. Ismerkedjünk is meg a gyümölccsel, illetve annak hatásaival az egészségre, és a gyógyulásra.
Alaphelyzetben az európai ember nem sokat tud az ananászról, mint növényről, és az a kis ismeret is elsősorban magára a termésre vonatkozik, amit a piacokon, illetve az üzletekben meg lehet vásárolni a zöldség-gyümölcs osztályon, illetve dobozos kiszerelésben a konzervek között. Az ananászfajták száma nem kevesebb, mint 1700 fajta, illetve mindezek 27 nemzetségbe tartoznak. Alapvetően a broméliafélék közé tartozik. természetesen ezek nagy része nem alkalmas emberi étkezésre. Nagyobb hányadát gazdasági célokkal, illetve mint dísznövényeket termesztik. Élőhelye- nem meglepő módon-, a forró égövi területeken található. Így többek között Paraguayban, Guyanában, Brazíliában, a Hawaii-szigeteken, Dél-Afrikában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, és még folytathatnánk.
A talajt tekintve nem válogatós. Teleltetni csak olyan helye lehet, ahol nagyon enyhe a tél. Talán meglepő, de nem csak a gyümölcsét használják fel, hanem a leveleit is, amelyekből textíliát, az un. ananászbatisztot készítik. A nemesített fajai jellemzően nem tartalmaznak magot, ezért dugványozással szaporítják. Levelei erősek, érdesek, fűrészes szélük, alakjuk kardszerű, Virágzata meglepő módon kék színű, és tobozszerű. Maga a gyümölcs, ha hagyják beérni, édes, húsos, és sok nedvességet tartalmaz. Felhasználása sokrétű.
Miért értékes ez a gyümölcs? Azért mert gazdag nyomelemekben, vitaminokban, ásványi anyagokban. Továbbá nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, gyümölcscukrot, növényi savakat. Vitaminok közül megtalálható benne az”A”, a „B1”, a „B6”, a „B12”, és a „C” vitamin is. Megtalálható még benne a bromelain is, amely elősegíti a fehérjék emésztését, csökkenti a fájdalomérzetet, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású, zsíroldó, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. A fogyasztása jellemzően lé formában történik, és nem magának a gyümölcsnek a fogyasztásában. A gyümölcs levének a fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, megszünteti a puffadást, erősíti a máj működését, továbbá pozitív hatást gyakorol az emésztésre, és a vérnyomásra is. Mindehhez nem kell mást tennünk, mint elfogyasztani napi 2-3 dl 100 %-os ananászlevet.
Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}
Új aktualitások
- Szintetikus gének a HIV vírus ellen - 24/04/2015 12:15
- 14 napos turbó diéta program vélemények - Kipróbáltuk! - 20/04/2015 09:55
- A kannabisz megoldás lehet a rákbetegségre? - 14/04/2015 06:22
- Mozgás, sportolás kalóriaégetés kalkulátor - Számolja ki! - 26/03/2015 10:33
- Kullancs eltávolítása gyorsan és egyszerűen - 22/03/2015 21:04
- A hideg okozza a megfázást? Hogyan kell kezelni? - 18/03/2015 20:55
Régebbi aktualitások
- Influenzajárvány mérséklődik immáron nálunk is - 14/02/2015 23:04
- A derékfájás vagy más néven a lumbágó - Megelőzhető! - 23/01/2015 22:33
- Frotox - Idegfagyasztás aminek az eredménye ránctalanítás - 27/12/2014 21:17
- Lejárt szavatosságú gyógyszer - lehet tőle bajom? - 28/10/2014 11:51
- Mikor kell kivenni a mandulát? - 28/10/2014 10:38