ananasz hatasaA kérdés, hogy az „Ananász tényleg csodaszámba megy?”, nem kerül túl gyakran feltevésre, ugyanis az ananászról nem terjedtek eddig el, olyan hírek, hogy az egy csodaszer. Sok másról már igen. Elég, ha a csak az aloé verára, a fokhagymára, a mézre, vagy a csipkebogyóra gondolunk. Természetesen gyümölcsökről is sok-sok jót lehet hallani, de az ananászról eddig nem hallottunk olyan formában, mint csodaszerről, mint amely sok területen lenne használható az betegségek gyógyításánál. Ismerkedjünk is meg a gyümölccsel, illetve annak hatásaival az egészségre, és a gyógyulásra.

Alaphelyzetben az európai ember nem sokat tud az ananászról, mint növényről, és az a kis ismeret is elsősorban magára a termésre vonatkozik, amit a piacokon, illetve az üzletekben meg lehet vásárolni a zöldség-gyümölcs osztályon, illetve dobozos kiszerelésben a konzervek között. Az ananászfajták száma nem kevesebb, mint 1700 fajta, illetve mindezek 27 nemzetségbe tartoznak. Alapvetően a broméliafélék közé tartozik. természetesen ezek nagy része nem alkalmas emberi étkezésre. Nagyobb hányadát gazdasági célokkal, illetve mint dísznövényeket termesztik. Élőhelye- nem meglepő módon-, a forró égövi területeken található. Így többek között Paraguayban, Guyanában, Brazíliában, a Hawaii-szigeteken, Dél-Afrikában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, és még folytathatnánk.

A talajt tekintve nem válogatós. Teleltetni csak olyan helye lehet, ahol nagyon enyhe a tél. Talán meglepő, de nem csak a gyümölcsét használják fel, hanem a leveleit is, amelyekből textíliát, az un. ananászbatisztot készítik. A nemesített fajai jellemzően nem tartalmaznak magot, ezért dugványozással szaporítják. Levelei erősek, érdesek, fűrészes szélük, alakjuk kardszerű, Virágzata meglepő módon kék színű, és tobozszerű. Maga a gyümölcs, ha hagyják beérni, édes, húsos, és sok nedvességet tartalmaz. Felhasználása sokrétű.

Miért értékes ez a gyümölcs? Azért mert gazdag nyomelemekben, vitaminokban, ásványi anyagokban. Továbbá nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, gyümölcscukrot, növényi savakat. Vitaminok közül megtalálható benne az”A”, a „B1”, a „B6”, a „B12”, és a „C” vitamin is. Megtalálható még benne a bromelain is, amely elősegíti a fehérjék emésztését, csökkenti a fájdalomérzetet, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású, zsíroldó, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. A fogyasztása jellemzően lé formában történik, és nem magának a gyümölcsnek a fogyasztásában. A gyümölcs levének a fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, megszünteti a puffadást, erősíti a máj működését, továbbá pozitív hatást gyakorol az emésztésre, és a vérnyomásra is. Mindehhez nem kell mást tennünk, mint elfogyasztani napi 2-3 dl 100 %-os ananászlevet. 


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás