1 logoBejelentett azt a Magyar Nemzeti Bank, hogy 1,1 milliárd euró értékben biztosít forrást a deviza alapú személyi- illetve autóhitelek forintosítására. A jegybanki közlemény pedig kerüli azt, hogy a forintosítási árfolyammal kapcsolatban bármilyen információt adjon. Pedig a legnagyobb vita, pont erről volt az elmúlt napokban. A piaci árfolyamon történő forintosítás ugyanis nem segítség az adósok számára. A devizatartalék terhére kész devizaforrást biztosítani a Magyar Nemzeti Bank friss közleménye szerint a devizaalapú személyi- illetve autó hiteleket nyújtó pénzügyi szolgáltatások részére, annak érdekében, hogy ügyfeleik hiteleit forintosítsák, így az árfolyamkockázattól megszabadítva őket.

Nem jelent azonban a bejelentés önmagában komoly meglepetést, a Magyar Nemzeti Bankról ugyanis tudni lehetett, hogy a devizatartalékban dúskál, az érintett kör megmentésére nagyságrendileg 1,1 milliárd eurót fog felemészteni. A jelzálog alapú forintosításhoz pedig ezzel ellentétben 9 milliárd euróra volt szükség, így ez nagyobb kiadással jár. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának (MT) döntése szerint az MNB 1,1 milliárd euró értékig biztosítja a szükséges devizát a forintosításához. Ám ezúttal akár svájci frankban is kész a deviza - szükségletet kielégíteni a jegybank.

Ez az összeg ahhoz elegendő, hogy a háztartások megmaradt devizahitelei is kivezetésre kerüljenek. A devizaalapú gépjármű- illetve személyi - hitelállomány közel 250 ezer háztartás számára jelent napjainkban is még problémát, emellett pedig a fertőzési kockázat is jelentős, mivel ezek a hiteladósok a devizahitelükön felül egyéb, jellemzően már forintosított jelzáloghitellel is rendelkeznek. A Monetáris Tanács döntése szerint az MNB kész arra, hogy feltétel nélkül, azonnal a bankok illetve egyéb pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a konverzióhoz szükséges devizát. Emellett pedig lehetővé teszi azt is, hogy a megvásárolt összeget a hitelintézetek legfeljebb egy éven át az MNB-nél tartsák. A lehetőség nemcsak közvetlenül a jegybanki partnerkör, hanem közvetve, a partnerkörbe tartozó intézményeken keresztül az ilyen hitelállománnyal rendelkező pénzügyi szolgáltatók (lízingcégek) teljes körének rendelkezésére áll.

Árfolyam - Ez még mindig egy nyitott kérdés. A jelzáloghitelek cseréjéhez is piaci árfolyamon adta a Magyar Nemzeti Bank a devizát, miközben saját könyveiben így tekintélyes árfolyamnyereséget realizált. A bankok szerint a január svájci frank megugrás miatt a piaci árfolyamon történő forintosítás lényegében olyan hatással járna, mintha az érintett autóhitelesek lényegében nem kaptak volna vissza semmit a tisztességtelenül felszámított kamatemelések, illetve az árfolyamrés után, hiszen a két hatás lényegében kioltotta egymást. Így viszont olyan, mintha arra és az elszámolásra nem került volna sor, az autóhitelesek terhei a statisztikák szerint nem, vagy maximum 5 százalékos mértékben csökkentek.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás