telematikaA mai autóbiztosítások díjai rövid időben belül akár a felére is csökkenhet az új technológiának, a telematikának köszönhetően. Az autóba beépíthető kis adatgyűjtő készülék lehetőséget ad arra, hogy minden autós a valós használat után fizessenek díjakat és ezeket ki is tudják számolni. Az egész rendszer a helymeghatározás illetve a számítógépek használatán alapul, melyeket az autókba is be lehet építeni. A biztosítók az új rendszernek köszönhetően a pontos autó használat után fogják számlázni a kötelező gépjármű felelősség biztosítás illetve a casco esetében egyaránt.

Az új rendszer működése - A telematika segítségével történik a környezet illetve a hely meghatározása valós időben. Ezeket az adatokat, melyet a rendszer rögzít, azokat továbbítja a biztosítónak és ez alapján történik a díjak szabása. Az autóbiztosításokon kívül még az élet- és egészségbiztosításoknál illetve a lakásbiztosításoknál egyaránt használható lesz ez az új rendszer.

Mik szükségesek a személyre szabott díjakhoz? Sok biztosító kínál egyedi ajánlatokat az ügyfelek részére, ám ezek a biztosítási díjak előre kalkulálhatóak az ügyfél illetve az autója adatai alapján. A telematika épp ezt teszi lehetővé, hogy a valós használat után kelljen díjakat fizetni. Nemzetközi tapasztalatok alapján ki lehet jelenteni, hogy így a díjak a már meglévő biztosítások 50 százalékára is csökkenhetőek. A díjcsökkentéseken kívül számos új szolgáltatást is tapasztalni tudunk majd, mint például: vészhelyzetre illetve torlódásra figyelmeztető rendszer, szervizfigyelő, karbantartási ütemezés illetve még parkoláskor megfigyelő rendszer.

Díjak csökkentése - A biztosítási termékek esetében a termék központúság inkább az ügyfélközpontúság felé fog elmozdulni. Ez pedig annak köszönhető, hogy lehetővé teszi a telematika a kétirányú, folyamatos kommunikációt az ügyféllel és ez a vezetési szokásokat is befolyásolhatja hosszútávon. E díjak csökkentését úgy tudjuk elérni, ha átlagosnál kevesebbet vagy épp biztonságosabb körülmények között használjuk autónkat. Vezetési stílusunkat elemzi a rendszer és ezen keresztül a szolgáltatótól kaphatunk kedvezményeket. A biztosítási díj csökkentése mellett további jóváírásokat vagy még benzinkártyát is kaphatunk biztosítónktól. Az új rendszer képes arra is, hogy forgalom illetve időjárás alapján ajánljon nekünk útvonalat, mely a leggyorsabb és a legbiztonságosabb. Ha a legbiztonságosabbat választjuk, akkor az esetleges időbeni csúszás miatt valamilyen formában kompenzálni fogja biztosítónk.

A jelenlegi termékeket is nagyon egyszerű kezelni. hiszen csak a készüléket a gépjármű fedélzeti számítógépéhez kell csatlakoztatni és már működik is. Később akár arra is sor kerülhet, hogy az új autók már az autógyárakban megkapják e készülékeket. A veszély abban rejlik, hogy ha a legtöbb ügyfél áttér az egyedi díjszabási rendszerre, akkor a kockázatközösségek meg is szűnhetnek akár. Illetve a telematikával nem rendelkező autósok – akik maradtak a régi rendszernél - elképzelhető, hogy többet fognak fizetni. Magyar biztosítók még nem kínálják a telematikás biztosítást, pedig az új rendszert a biztosítóknak is megéri. A bevezetése költségigényes, de belátható időn belül meg is térül ennek ára.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás