kulfoldiek fizetik a nyugdijatMatisz Ágnes nyugdíjszakértő szerint a nálunk munkát vállaló külföldi állampolgárok fogják megfizetni a nyugdíjrendszer járulékait körülbelül 30 év múlva. A nehézséget az jelenti, hogy ma  már nem valósak azok feltételek, miszerint a hazai nyugdíjrendszert a teljes foglalkoztatás meglétére és százszázalékos bevallásokra írják – mondta a Napi Gazdaságnak. Megoldást jelentene a nyugdíjrendszerre egy forgalmi vagy fogyasztási adó, amely a bérjárulék-befizetéseket válthatja fel.

Tartós ideje már a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatban negatív hírek járnak, ami alaptalan. Ez is egy létező probléma, amit figyelembe kell venni, és komplex feladat, ami komoly kihívást jelent bármelyik államnak – mondta a Napi Gazdaságnak Gál Róbert Iván, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A nehéz az, hogy a nyugdíjrendszer kiegyensúlyozása ne okozza az érintett társadalmi csoportok elszegényedését – mondta a kutató.

Simonovics András nyugdíjszakértő szerint a rendszert gyengítették az utóbbi idő egyes gazdasági eseményei, mint az infláció alakulása, vagy a második pillér államosítása, ezért érdemes lenne egyszerűsíteni. A nyugdíjak 2010-től 5-6 százalékkal nőttek, míg az infláció ettől elmaradt, és ez idővel visszaüthet. A magánnyugdíj pénzeinek elköltése pedig 5 százalékos hiányt okozott a nyugdíjalapban.

Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás