a hideg okozza a megfazastMeglepő talán a kérdés, hogy „A hideg okozza-e a megfázást?”, ugyanis a köztudatban ehhez nem férhet készség. A valóságban azonban ez nem ilyen egyértelmű. Természetesen a megfázáshoz az a kép kapcsolódik, hogy azok az emberek szoktak megfázni, akik nem az évszaknak, illetve az időjárásnak megfelelően öltözködnek. A legegyszerűbb példa, ha valaki télen, mínusz fokokban egy pólóban mászkál az utcán. Az ilyen esetben tényleg egyértelmű, hogy mi is a megfázás okozója. De vizsgáljuk meg kicsit részletesebben, és próbáljunk alaposabb választ találni arra a kérdésre, hogy „A hideg okozza-e a megfázást?”.

Tehát azt már megállapíthattuk, hogy nincs egyértelmű kapcsolat a hideg, illetve a nem megfelelő öltözék, és a megfázás között, bár kétségtelen, hogy kialakuljon maga a betegség. Mi történik, akkor, ha nem megfelelően öltözködünk fel hideg időben? Először is lehűl a testünk, amely utána nagymértékben hozzájárul az immunrendszer legyengüléséhez, ami a fertőzés veszélyének jelentős megnövekedését fogja eredményezni. Azt tudjuk, hogy alaphelyzetben a testünk hőmérséklete 37 Celsius fok, és azt is tapasztaltuk már elégszer, hogy nagy melegben kitágulnak az erek, és a pórusok, majd erős izzadás következik be, amelynek köszönhetően, a testünk növeli a hő leadás mértékét. Hidegben az ellenkezője játszódik le. Az erek összeszűkülnek, lelassul a vérkeringés, merevebbek lesznek az izmok, és az ízületek, és szervezet igyekszik elérni, hogy minél jobban csökkenjen a hő leadás. Az egész szervezet működése lelassul, és azzal egy időben csökken az immunrendszer hatékonysága is.

Önmagában a hideg, azonban nem okoz megfázást, ugyanis a fertőzés létrejöttéhez elengedhetetlen a vírusok jelenléte, amelyek kihasználva az immunrendszer gyengeségét, sokkal gyorsabban fertőznek. Természetesen a fertőzés kialakulását nagymértékben befolyásolja az életmód, a fűtési szezonban kialakuló szárazabb levegő a helyiségekben, melynek köszönhetően kiszárad az orr, és agarat nyálkahártyája, ami jó táptalajt jelent a kórokozóknak. Továbbá növeli a fertőzés veszélyét az a tény is, hogy télen megnövekszik a tömegközlekedést használók száma, és a nagy számban összezárt emberek könnyen megfertőzik egymást. Itt kell még megemlíteni azt is, hogy télen kevesebbet sportolunk, kevesebbet vagyunk szabad levegők, és sokkal többet töltünk zárt területen, illetve másokkal összezárva.

Elkerülhető-e a fertőzés? Az esetek többségében nem, de a megfelelő életmóddal, illetve erős immunrendszerrel elérhetjük, hogy, ha meg is fertőződünk, ne alakulhasson ki maga a megbetegedés. Ezt azzal érhetjük el, ha sokat tartózkodunk friss levegők, rendszeres testmozgást végzünk, sok gyümölcsöt, és zöldséget fogyasztunk, és amennyire csak lehet mellőzzük a káros szenvedélyeinket, gondolva itt első sorban az alkohol fogyasztásra, és a dohányzásra. Ezek mellett öltözzünk az időjárásnak megfelelően. Se túl melegen, se túl lengén. A lakásunkban, illetve a munkahelyünkön, vagy ahol éppen tartózkodunk, szellőztessünk rendszeresen, és figyeljünk oda a gyakori kézmosásra is. Megakadályozni a fertőzést gyakran nem lehet, tegyünk, és éljünk bármilyen egészségesen is, de magának a megbetegedésnek a lehetőségét csökkenthetjük, illetve annak lefolyását is jelentősen meggyorsíthatjuk.  


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás