derekfajas lumbagoA derékfájás, vagy lumbágó egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. Elsősorban a 20-50 év közötti korosztályt érinti. A köztudatban nincs olyan előkelő helyen ez a betegség, mint, mint mondjuk a szívinfarktus, a rák, vagy a cukorbetegség, pedig gyakran nagyon komoly fájdalmakkal jár, és akár időlegesen mozgásképtelenséget is előidézhet. Mivel a fentebb jelzett korosztály teszi a munkaképes lakosság zömét, ezért fontos, hogy minél többen kezdjenek el időben foglalkozni az első jelekkel, amely a lumbágóra utal. Mint annyi más betegséget, ezt is komolyan kell venni, és tenni kell a megelőzése érdekében, illetve, ha már kialakult, akkor minél korábban kezdjük el az ellenlépéseket. Ismerkedjünk meg ezek után a derékfájás, vagy lumbágó jellegzetességével, gyógyításával.

A betegség kialakulásának leggyakoribb oka, a mozgásszegén életmód, a jellemzően ülő munka, a test túlterhelése, illetve a rossz testtartás. Továbbá egy esetleges daganat jelenléte ezen a területen, csontritkulás, túlsúly, vesebetegség, vagy nőgyógyászati bajok, illetve helyi gyulladások.  A felsorolás nem teljes. A tünetek között találhatjuk, a különböző erősségű fájdalmat, amit egy rossz mozdulat is kiválthat, továbbá a beszűkült mozgások, gyengülő hajlékonyság, érzékenység a rázkódó mozgásokra, stb. A tüneteket elsősorban akkor kell komolyan vennünk, ha gyakrabban, illetve hosszabb időn keresztül jelentkeznek.

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében? A derékfájás kialakulásának a korai szakaszában általában elegendő, ha hosszabb időn keresztül fekszünk, lehetőleg olyan testhelyzetben, hogy a derekat, illetve a gerincet minél jobban tehermentesítsük. Hasznos a masszázs, a fájdalmas testterület hűtése, illetve váltakozó melegítése. Továbbá hasznosak az enyhébb gyulladáscsökkentők, és a rendszeres gyógytorna, mozgás. Fontos, hogy a terhelés fokozatosan növeljük, figyelve a test visszajelzéseire.

Megelőzhetjük azonban a lumbágó kialakulását, illetve a kiújulását is megakadályozhatjuk. Ehhez figyeljünk oda a testsúlyunkra, szabaduljunk meg a feleslegtől, mozogjunk, tornázzunk rendszeresen, kerüljük a derekat, és a gerincet károsan befolyásoló mozgásokat, mozdulatokat. Nagyon fontos az egészséges alvási szokások kialakítása is, illetve olyan ágy beszerzése, amely lehetővé teszi az egészséges alvást. Hasznos lehet még, ha nem is nagy gyakorisággal, de néha igénybe vesszük a fizikoterápiás kezelést. Összefoglalva a fentieket, a legfontosabb, hogy mi magunk figyeljünk oda magunkra, és elsősorban a prevenció, a megelőzés legyen az elsődleges.    


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}    

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás