csokken az szjaMár mindenki tudja az országban, hogy jövőre csökken az szja. Ez önmagában mindenképpen üdvözlendő dolog, hiszen köztudott, hogy Magyarországon a legnagyobbak az elvonások, azaz a béreket érintő terhek. Nem véletlen, hogy hazánkba még mindig szívesen telepítenek újabb és újabb gyárakat, ugyanis az alacsony munkabérek vonzóvá teszik az országot. Sajnos, ami jó a befektetőknek, illetve a munkáltatóknak, az nem jó a munkavállalónak. Hazánkban több millióan nem tudnak a fizetésükből megélni. Ahhoz, hogy Magyarország fel tudjon zárkózni, a béreket illetően a nyugati országok átlagos bérszínvonalára, ahhoz az elkövetkező 20 évben, minden évben 1-1,5 %-kal nagyobb GDP növekedést kell produkálni, mint azok. Emellett csökkenteni kell a bérek terheit, hogy a munkabér nagyobb százaléka maradhasson a dolgozóknál. A mostani szja csökkentés egy apró kis lépés ezen az úton. Nézzük is meg, hogy mire is számíthatunk, hogy jövőre csökken az szja.

A kormány nem rég bejelentette, hogy 2016. január 01-től csökkenteni fogja az szja mértékét 16 %-ról 15 %-ra. Nem kell hozzá nagy utánaszámolás, hogy meglássuk, hogy szinte észre sem fogja venni a többség, az adó csökkenését. Az adócsökkentés-mint már annyi más esetben-, megint a magasabb keresetűeknek fog kedvezni, ugyanis az ő esetükben komolyabb összeg marad a zsebben. Nézzük is meg számokban a csökkentés hatását.

Vegyük először alapul a minimálbért, amelyre nagyon sokan vannak bejelentve. Ennek az összege 2015-ben 105.000 Ft, amelynek a nettó összege 68.775 Ft. Az 1 %-os szja csökkentés hozománya 1.050 Ft lesz csak, ugyanis a minimálbér nettó összege 69.825 Ft-ra fog csak emelkedni. Ugyanez a különbség 221.000 Ft-os bruttó fizetés esetén 2.210 Ft. Most ugorjunk egy nagyot. Egy bruttó 800.000 Ft-os jövedelem esetén a nyereség már eléri a havi 8.000 Ft-ot. Az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében a különbség már 5 számjegyű. Egyértelműen látszik, hogy megint kik a nyertesei a kormányzati intézkedésnek.

A kormány az szja csökkentés mellett csökkentette a sertés hús áfáját is 27 %-ról, 5 %-ra, a két gyermekes családok családi adó- és járulékkedvezményét megduplázta, és végül eltörölte a állami közszolgáltatások díjait. Várhatóan a bankadó is csökkeni fog, a mérlegfőösszeg 0.53 %-áról, 0,31 %-ára. Természetesen mindezek a költségvetési bevétel csökkenését hozzák magukkal, amelyet ki kell gazdálkodni, illetve a kieső bevételt ellensúlyozhatja a GDP növekedése is többek között. A kormány 2016-ban 2,5 %-os gazdasági növekedésre, maximum 2 %-os inflációra, illetve 2 %-os államháztartási hiányra számít. Az, hogy mennyire reálisak a kormány várakozásai, azt majd a jövő fogja megmutatni.        


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás