1 logoMegbízási díj esetében – bizonyos, indokolt esetekben – nyugdíjjárulékot valamint egészségbiztosítási járulékot egyaránt fizetni kell. Az új Polgári Törvénykönyv életbe lépésének köszönhetően rengeteg részletben változás következett be, amiknek köszönhetően újabb szabályozásokra számíthatunk 2016-ban is. Az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15.-én lépett életbe, így akik 2016-ban megbízási szerződést kötne, azokra a 2013. évi V. törvény vonatkozik.

Egy megbízási szerződés aláírásával mind a két fél mellérendelt szerepben marad. A megbízott félnek el kell látnia a megbízó által kiadott ügyeket. A megbízásban a legfontosabb a gondossági kötelem, aminek értelmében nem az eredményesség a fontos, hanem az, hogy a megbízott fél egy adott ügyben megfelelő módon tudja képviselni megbízóját. A munkaviszony illetve a megbízás között a különbség az, hogy egy adott ügyben az ember, mint megbízott, sokkal szabadabban tud eljárni. Bármilyen ügyben köthető lesz 2016-ban is megbízási jogviszony, a felek döntése teljesen szabad marad ez ügyben. Viszont fontos követelmény, hogy a megbízási szerződés egyáltalán nem jelenthet rendes munkaviszonyt, mivel ez színlelt szerződésnek minősül. Minimális megbízási díj nincsen, így a megbízó illetve a megbízott fél megállapodásán múlik az összeg, melyért cserébe a megbízás elvégzésre kerül.

Megbízási jogviszony felmondása - Bármelyik fél felmondhatja a megbízási szerződést, és ha a másik fél szerződésszegése miatt kerül sor a felmondásra, akkor nem köteles az „elszenvedő” félnek a keletkezett kárt megtérítenie. Ha a jogviszony valóban tartós, akkor a szerződésben kiköthető az, hogy egy előre meghatározott ideig a felmondási jog nem gyakorolható, viszont ezt természetesen mind a két fél akaratán múlik.

A megbízási jogviszony felmondható írásban valamint szóban egyaránt. A megbízónak pedig még arra is van joga, hogy azonnali hatállyal felbontsa a szerződést, viszont ha ezt valós okkal nem tudja bizonyítani, akkor jobb arra felkészülni, hogy később korábbi megbízója által akár egy nagyobb összegű kártérítést is fizethet. A megbízott kaphat megbízójától úgynevezett megbízási járulékot is, amit egy konkrét eredménye eléréséhez köteles kötni. Ezen ügyekben csak is az eredmény a fontos, ám ha nem szabályszerű módon érte el a megbízott személy, akkor mérsékelt megbízási díj jár számára.

Megbízási díj járulékai - A megbízási jogviszony önálló tevékenységnek minősül, így ezáltal költségelszámolásra kötelezett. A tételes költségelszámolás során számlákkal kell igazolni a felmerült költségeket. Az átalányos költségelszámolás esetében pedig a teljes bevétel 10 százalékát lehet elszámolni felmerülő költségként. Társadalombiztosítási szempontból nem áll fent jogviszony, hogyha az adott hónapot megelőző hónap első napján a megbízási díj összege nem éri el az érvényes minimálbér havi összegének 30 százalékát. Tehát a kapott pénzbeli összeg nem érheti el a minimálbér havi összegének harmincad részét. De ebben az esetben is le kell vonni a 16 százalékos személyi jövedelemadót illetve a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és az 1,5 százalékos munkaerő – piaci járulékot egyaránt.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás