fizetesemeles varhatoFolytatódik a reálbérek emelkedése 2015-ben - vélik az elemzők. 3 százalékos növekedésre számítanak. A KSH adatai szerint a nemzetgazdaságban tavaly a nettó és bruttó átlagkeresetek 3 százalékkal nőttek, 0,8 százalékponttal járult hozzá a nettó keresetek emelkedéséhez a családi kedvezmények tavalyi változása. A javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek segíthetik a fogyasztás bővülését, amely hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, sőt a devizahiteles elszámolások rövidtávon segíthetik ezt a hatást, közölte Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője.

Jelentős megtakarítást és a vásárlóerő növekedését eredményezi a rendszeres bérek emelkedése, és a családi adókedvezmények kiterjesztése Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint is.

A múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a bérek alakulásában. A tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedésre számíthatunk, ahogyan a reálbérek esetében is, közölte Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Magyarországon 2015-ben átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható, ami a rendkívül alacsony a 0,3 százalékosnak ígérkező infláció mellett. Görögországban és Olaszországban szintén hasonló mértékben növekednek a reálbérek idén. Lengyelországban 2,7 százalékos, Litvániában, Romániában és Bulgáriában pedig három százalék és afeletti.

Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás