uj traffipaxokJönnek a mindent „látó” traffipaxok? Kérdés, amelyre sokan szeretnének választ kapni. Természetesen az autós társadalom elsősorban, ugyanis ők érintettek közvetlenül a dologban. Az elmúlt években hihetetlen mennyiségű új törvény, jogszabály, rendelet látott napvilágot. Számtalan változás történt, mind a gazdaság, mind a társadalom területén. A kormány alapvető, eddig érinthetetlennek tartott ellátásokhoz, jogokhoz, stb, nyúlt hozzá. Elég, ha csak a nyugdíjrendszer reformjára, a vasárnapi zárva tartásra, a magánnyugdíj pénztárakra, a kamatadóra, a bankadóra, a tankönyvpiac átalakítására, vagy az oktatás központosítására gondolunk. Mit jelent, hogy „Jönnek a mindent „látó” traffipaxok!”? Milyen változásokat fog előidézni? Utánanéztünk.

A traffipaxot senkinek sem kell bemutatni, ugyanis minden autós találkozott már vele valamilyen formában. Nem kevés azoknak a száma sem, akiknél a vele való találkozás zsebre ment. A traffipax a gépjárművek sebességét méri, és fő feladata az volt eddig, hogy kiszűrje azokat a gépjárművezetőket, akik nem tartották be az előírt sebesség korlátokat. A traffipaxok között 3 alapvető típust különböztetünk meg. A mérés történhet radaros, lézeres, illetve egyéb módszerrel. Természetesen a traffipaxok ellen is létezik védekezés, bár az erre szolgáló készülékek nem olcsók. A legolcsóbb, és leghatékonyabb, még most is, amikor az autósok egymást figyelmeztetik a mérés helyéről.

A mindent „látó” traffipax azonban, az eddigieknél egy sokkal többrétűbb feladatok ellátására alkalmas készülék, amelyet a magyar rendőrség megrendelt, és már 2015 januárjában szolgálatba is akar állítani az utakon. Lényegében már befejeződött a készülék hitelesítése, és tesztelése is. Természetesen most még nem áll a rendőrség rendelkezésére annyi készülék, hogy lefedje az egésze országot, de a beszerzés folyamatos, és csak idő kérdése, amikor elegendő lesz belőle ahhoz, hogy a legváratlanabb helyeken is felbukkanhassanak. Ezek ellen a készülékek ellen a legjobb védekezés az lesz, ha minden szabályt betartunk. De mit is fog tudni ez a traffipax?

Nem csak a sebességet tudja mérni, hanem dokumentálni tudja, ha nincs bekötve a biztonsági övünk, ha a busz sávban közlekedünk, ha szabálytalanul váltunk sávot, vagy ha áthajtunk a piros lámpán. Jelenleg ezekből a készülékekből 160 db áll a rendőrség rendelkezésére, de természetesen továbbiak vásárlását is tervezik. Eddig 720 millió Ft-ot költött ezek beszerzésére a rendőrség, de az erre a célra előirányzott keret nem kevesebb, mint 12,5 milliárd Ft. A most vásárolt traffipaxok mobil készülékek, de a rendőrség további több száz fix telepítésű készülék vásárlását tervezi. Várhatóan néhány éven belül nem lesz „biztonságos” út hazánkban, amely kívül esne az új traffipaxok látóterén.         


Ön mit szól ehhez?

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás