1 logo aktualitasok receptekA lazac nem csak az egyik legízletesebb halféle, de a legegészségesebb ételek egyike is. Tele van omega zsírokkal (3,6,9) így igen hasznos és ajánlatos lehetőség szerint minél gyakrabban fogyasztani. Számtalan módon el lehet készíteni, akár nyersen, sütve, főzve, vagy grillezve, de még a halászlének is alapanyaga lehet. Itt következik most néhány lazac recept – hogyan kell finoman elkészíteni? Igen egészséges a lazac, ha nyersen elékszítve zöldségfélékkel összeállítva. A nyers, filézett lazacot ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, ez után egészen apróra metéljük, annyit, hogy cca. egy 2,5 dl-es bögrényi mennyiség legyen. Zöldpaprikából, uborkából, paradicsomból, lilahagymából és bármely salátaféléből (fejes, vagy római) állítjuk össze a salátának valót, az alapanyagokat jól megmossuk, majd cca. 1,5 x 1,5 centis darabokra vágjuk és hozzákeverjük a lazacot. Ízesíthetjük ízlés szerint olivaolajjal, citrommal és kapribogyóval, de készíthetünk hozzá fokhagymás salátaöntetet is.

Ez sem egy bonyolult művelet, 2 gerezd fokhagymát összezúzunk, hozzáadunk egy fél maréknyi egészen apróra végott aszalt paradiscsomot, kevés apróra vágott vöröshagymát, valamint kevés bazsalikomot, balzsamecetet, olivaolajat, rozmaringot, ecettel és citromlével ízesítjük, majd pesto sűrűségűre keverjük, ezt az olivaolaj  fokozatos hozzáadásával tudjuk elérni. Pici őröltborssal és sóval ízesítjük, végül 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A lazac egyik legismertebb elkészítési formája a steak, ehhez a lazac szeleteket 2 cm vastagságúra kell felszeletelni, majd a szeleteket a következő pácba tesszük 15 perc időtartamra: a szeleteket bekenjük olivaolajjal, töröttborssal, pici sóval, citromfűvel, szegedi halfűszerrel, jó adag zöldkaporral, végül karikára vágott citromot helyezünk rá.  A lazacszeleteket pácolás után betekerjük alufóliába és így a hűtőbe tesszük összeérni. Amikor eljön a sütés ideje – a legjobb grillen sütni -, a grillezőt magas hőmérsékletűre melegítjük, majd a fóliázott halszeleteket ráhelyezzük és a grill alatt elzárjuk a lángot. 4 percig hagyjuk az egyik oldalt sülni, ez után megfordítjuk, szintén 4 perc és kész. Tálalhatjuk rizskörettel, vagy salátával, akár mindkettővel. Ugyan ezt persze serpenyőben is el lehet készíteni, hiszen nem áll mindenkinek rendelkezésére grillsütő, az eredmény ugyan olyan jó és finom lesz.

Remek módja a lazac elkészítésének a roston sütés, ehhez szintén először egy pácot készítünk az alábbiak szerint: két evőkanálnyi barna cukorhoz adunk két evőkanál mézet, 2 dl almaecetet, 1 gerezd fokhagymát összezúzva, egy evőkanál szójaszószt, egy kiskanálnyi citromlevet, majd ezzel bekenjük a lazacszeleteket és 15 percig hagyjuk állni. Ez után grillsütőn vagy serpenyőben készre sütjük hasonlóan az előző recepthez, 4 – 4 perc alatt. A roston sütött lazac akkor van készen, amikor a húsból szivárogni kezd a sűrű, fehér színű lé, ami nem más, mint a kicsapódott fehérje. Ha készen van, tálaláskor megszórjuk apróra vágott kaporral.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás