1 logo aktualitasok receptekEgy igazán jó palacsintatészta recept nélkül nem is működhet egy igazán jó háztartás, hiszen kicsiktől nagyokig nincs is talán olyan ember, aki valamilyen formában ne szeretné ezt az ételt, legyen az hagyományos, vagy amerikai palacsinta. Nagy előnye ennek a finomságnak, hogy akár főételként második fogásként például egy gulyásleves után, akár desszertként is feltálalható. A palacsinta recepteknek számos formája létezik, minden nagymamának és anyukának van egy „legjobb”, ennek az ételnek az elkészítésére jellemző valóban, hogy ahány ház, annyi szokás. Lássuk most, milyen is egy igazán palacsintatészta recept, ha hagyományos és, ha amerikai palacsintáról beszélünk.

Hagyományos palacsinta: - Ez az lapváltozat igen gyorsan elkészíthető és elég olcsón kihozható még egy nagyobb, sokgyermekes család számára is. A lisztet, tojásokat, a tejet robotgépbe tesszük, megszórjuk egy csipetnyi sóval, egy mokkáskanál cukorral és adunk hozzá egy evőkanál olajat. A tésztát a géppel jó alaposan kidolgozzuk, ha a kelleténél sűrűbbnek találjuk, akkor hígíthatjuk kevés szódavízzel. Ha kész, pár percig hagyjuk állni, ez alatt egy palacsintasütőben – a legjobb, ha ez teflon – felforrósítunk egy kevés olajat, és már süthetjük is a palacsintákat.

A család szájíze szerint tölthetjük édes, vagy sós töltelékkel, desszertként nyilván a túrós, lekváros, kakaós változatok a leggyakoribbak, ha pedig főételnek szánjuk, akkor készíthetünk húsos, zöldséges palacsintát.

Hozzávalók 20 db palacsintához:

  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 8 dl tej
  • 1 csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál olaj

Amerikai palacsinta - Ehhez a palacsintakészítéshez úgy látunk hozzá, hogy egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, a cukrot és sütőport, a közepébe készítünk egy mélyedést, ide öntjük az olvasztott vajat, a tejet és a tojást. Addig keverjük, amíg a tészta jó sűrű és sima nem lesz, a hagyományos palacsintatésztánál sűrűbb. Ennek a tésztának nincs szüksége pihentetésre, azonnal hozzá lehet kezdeni a sütéshez.

Az amerikai palacsintát is süthetjük teflonedényben, amit beolajozunk és alaposan felforrósítjuk a serpenyőt, majd a főzőlap hőmérsékletét visszaállítjuk közepesre. Fél deciliternyi tésztát öntünk egy adaghoz a serpenyőbe, ebből, ha jól dolgoztuk ki a tésztát, egy 8-10 cm-es átmérőjű lepényt készül. Megsütjük a tészta egyik oldalát, ez akkor kész, hogyha felül a tészta még épp folyós, lapátkanállal alányúlva az alján látjuk, hogy halvány barna. Megfordítjuk, és fél percig sütjük még a másik oldalát. Forrón, frissen tálaljuk, tetszés szerinti édes töltelékkel, illetve feltéttel, hiszen az amerikai palacsinta sokkal vastagabb a hagyományosnál, így ezt nem tudjuk megtölteni és felcsavarni. Az eredeti amerikaiak legkedveltebb amerikai palacsinta formációja, amikor vajjal és juharsziruppal van megkenve a tészta, de az igen drága juharszirupot lehet helyettesíteni bármilyen finom lekvárral, ami szinte minden háztartásban megtalálható.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 190 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 45 g vaj


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás