1 logo aktualitasok receptekA pogácsát nincs olyna, aki ne szeretné. Ezt a süteményt is sokféleképpen el lehet készíteni, valaki élesztővel készíti, van, aki tejjel vagy épp sajttal. Viszont ezt a pogácsát magokkal is dúsítjuk. Az olajos magvakat akár ízletes nasiként is fogyaszthatjuk. Sokan a magas zsírtartalmuk miatt teljesen kiiktatják étrendjükből, pedig nem csak zsírt tartalmaznak. Magas az ásványi anyag és vitaminforrásuk egyaránt. Ajánlott mindennap fogyasztani egy kis adagot belőlük. A magvag pozitív tulajdonságuk még az is, hogy olajakat is készítenek belőlük, mint például dió-, tökmag-, mogyoró- vagy épp szezámolaj. Ezeket az olajokat rövid ideig és sötét helyen tároljuk, mert az alapanyaguk, a magvak a telítetlen zsírsavak miatt gyorsabban avasodnak.

Ha idegesek avagy frusztráltak, stresszesek vagyunk igazán kiváló gyógyír lehet ilyenkor egy pár szem olajos mag. Hiszen a B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetően energiához és lendülethez juthat szervezetünk.

A magos pogácsa hozzávalói:

  • 2 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 10 dkg margarin
  • 30 dkg grahamliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 kk só
  • 1-2 ek tökmag, lenmag, szezámmag, napraforgómag


A tetejére:

  • 1 tojás


Igazán jó magos pogácsa recept és az elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, és a cukorral elkeverjük. Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy kicsit felfusson. Közben mind a kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. Ha az élesztő felfutott, akkor ezt a keveréket a lisztekhez adjuk, illetve a margarint és a sót, és megdagasztjuk. Ha a tészta túl kemény lesz, adhatunk hozzá egy kis vizet. Ebbe a jól kidolgozott tésztába adjuk hozzá a magokat, ízlés szerint akár vegyesen mindenből rakhatunk bele. A tésztát a magokkal jó összegyúrjuk és letakarva kb. kétszeresére kelesztjük. Lisztezett nyújtódeszkán kb kétujjnyi vastagra nyújtsuk ki a tésztát és pogácsaszaggatóval vagy akár kisebb pohárral szaggassunk pogácsákat. A tetejüket bevágjuk és tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és 15 percnyi kelesztés után tegyük be az előmelegített sütőbe. 190 fokon 15-20 perc sütés alatt készen is vannak. Melegen illetve hidegen egyaránt finomak lesznek, így bármikor fogyaszthatjuk őket!

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás