1 logo aktualitasok receptekA karfiol, mint zöldség eléggé megosztó. Sokan nem szeretik, mások viszont imádják. A karfiolból is rengeteg féle étel vagy levest lehet készíteni belőle. A karfiol, mint a brokkoli is virágrügy, melyek Kis-Ázsiából származnak illetve megtalálhatóak még a Cipruson és a Földközi tenger partvidékén. Az angolok és a franciák az 1600-as években dobták piacra és ezután terjedt el Európában is a fogyasztása. Akár szeretjük, akár nem azt tudnunk kell, hogy szénhidrátokban elég szegény, viszont élelmi rostokban annál inkább gazdagabb. Magas C-vitamin, folsav illetve ásványi anyag tartalma van. A rákos megbetegedések ellen is jótékony hatással bírnak illetve a máj funkcióját is segíti. Daganatok és a prosztata kialakulásának esélyét is csökkentik. Sokféle ételt készíthetünk, salátát, leveseket vagy főételnek is kiváló párolva vagy rántva. Illik hozzá akár valamilyen köret formában a sajt, dió, sonka, mandula és a petrezselyem is.

Karfiol krémleves hozzávalói:

  • 40 dkg karfiol
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 4 dl zöldségleves (vagy leveskocka)
  • Őrölt fehér bors
  • Cukor

Igazán jó karfiol krémleves recept és az elkésztése: A karfiolt megtisztítjuk, és kis darabokra szedjük, a nagyobbakat felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, majd felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk, rátesszük a fokhagymát illetve a felkockázott vöröshagymát. Ezután az előkészített karfiolt rádobjuk a hagymás keverékre, és így pároljuk őket pár percig. Felöntjük a tejszínnel, a tejjel és a zöldséglevessel és közben ízesítjük is a sóval, borssal és egy csipetnyi cukorral. Fedő alatt, lassú tűzön a karfiol megpuhulásáig főzzük. A leves nagyobb részét egy turmix géppel krémesítjük. A megmaradt (nem krémesített) levesbe beletesszük a finomra aprított bazsalikomot és azzal krémesítjük ezt is. Tálaláskor először a sima (bazsalikom nélküli) levesből merünk, majd egy kicsit öntünk a bazsalikomosból is. Díszítésként tehetünk levesre egy két friss bazsalikom levelet. Mondhatni, hogy az elkészítése nem nehéz, a tálalásnál viszont a siker garantált eredményeként és az ízek remek harmonizálása miatt be kell tartani az előírt receptet.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás