A karamellát nagyon sokan szeretik, ha nekünk is a kedvenceink közé tartozik, akkor mindenképpen megéri elkészíteni ezt a süteményt az alábbi recept alapján. A pudingnak köszönhetően finom könnyű lesz a süti, így nem kell attól félni, hogy száraz lenne.
Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 dl tej (kb.)
- 1 csomag szalalkáli (15 gramm)
- 60 dkg finomliszt
- 10 dkg Rama
- 12 dkg porcukor
- 2 db tojás
- késhegynyi só
- 1 citrom reszelt héja
A krémhez:
- 40 dkg kristálycukor
- 1,6 liter tej
- 2 csomag (2x36 gramm) főzős vaníliás pudingpor
- 2 csomag (2x54 gramm) főzős csokoládés pudingpor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg Rama
Igazán jó karamellás sütemény recept és elkészítése: A tésztához a tejet meglangyosítjuk és a szalalkálit belekeverjük. A lisztet egy nagyobb tálban a Ramával elmorzsoljuk, majd a szalalkális tejjel, a porcukorral, a tojással, a sóval illetve a citromhéjjal jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Ezután 6, egyenként kb. 18 dkg-os részre osztjuk és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 25x30 centis, 2 - 3 milliméter vastagságú lapokká nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb.8 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. Sülés közben a szalalkáli miatt kellemetlen illat áraszthatja el a konyhát, de ez nem jelent hibát. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A másik 5 lapot ugyanígy sütjük meg. Nem kell megijedni, kicsit kemény lesz a tészta, vigyázni is kell vele, mert könnyen törik, de ha majd megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul. A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert eléggé fröcsköl, 6 deci tejet ráöntünk. A hideg tejtől a cukor meg fog keményedni, de nem kell megijedni, kis lángon felforralva a tejet, a karamell 4-5 perc alatt felolvad benne.
A maradék tejet a kétféle pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük és kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd elektromos habverővel krémesre keverjük és kanalanként beledolgozzuk a puha, szoba - hőmérsékletű Ramát is. Ezzel a krémmel úgy rétegezzük egymásra a tésztalapokat, hogy a tetejére is jusson belőle. Nagyjából 6 evőkanálnyi kerül minden lapra. Letakarva egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a tésztája kellően megpuhuljon és egy kicsit a krém ízét is átvegye.
Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}
Új aktualitások
- Igazán jó Rigó Jancsi recept és az elkészítése - 26/07/2015 07:14
- Igazán jó puncsgolyó recept és elkészítése - 26/07/2015 07:03
- Igazán jó kakaós kevert süti recept és elkészítése - 24/07/2015 06:27
- Igazán jó káposztás pogácsa recept és elkészítése - 20/07/2015 15:46
- Igazán jó mákos kalács recept és elkészítése - 20/07/2015 08:41
- Igazán jó ekler fánk recept és az elkészítése - 20/07/2015 08:31
Régebbi aktualitások
- Igazán jó csokitorta recept, ami olcsó és nagyon finom is - 14/07/2015 10:59
- Igazán jó sajtos rúd recept - Tuti sajtos teasütemény - 14/07/2015 10:35
- Igazán jó Dominó szelet recept és az elkészítése - 14/07/2015 06:58
- Igazán jó palacsinta tészta recept - hagyományos és amerikai - 13/07/2015 21:15
- Igazán jó sport szelet sütemény recept és az elkészítése - 12/07/2015 20:51