1 logo aktualitasok receptekGyakran bármilyen laktató és ízletes fogást teszünk a család elé, előtte mindenképp jól eshet egy könnyű, finom leves, melyeknek a királya ma is a húsleves. Számtalan módon lehet finom húslevest készíteni, de a legjobb egészen biztos az igazi marhahúsból készített fogás. A húsleves nem csak azért jó, mert szinte erőt ad az embernek, hanem a benne főtt zöldségek elegendő vitaminforrásul is szolgálnak, sőt a sárgarépa, zeller és hagyma még fontos ásványi anyagokkal is feltölti szervezetünket. E mellett viszont a húsleves kevés kalóriát tartalmaz, tehát szinte annyit ehetünk belőle, amennyit bírunk, vagy jól esik, és még sem telít el annyira, hogy ne tudnánk utána bevállalni egy második fogást.

Nézzük hát, hogyan is néz ki egy igazán jó húsleves recept marhahúsból: Az igazi készítésekor a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy igen nagy körültekintéssel válogassuk össze az alapanyagokat, ezek közül is mindennek az alapja természetesen a hús. A legmegfelelőbb marhahús rész erre a célra a lábszár, ami mellé, ha teszünk egy kisebb velős csontot is, akkor az már fokozhatlanul kellemes ízt ad. Legalább ennyire lényeges marhahúsleves főzésekor betartani azt az alapszabályt, hogy csak lassú tűzön szabad készíteni, a levesnek egyetlen másodpercig sem szabad forrnia és épp e miatt rá kell szánnunk legalább 4-5 órát, mire a marhahús egészen megpuhul.

Első lépésként a marha lábszárat – és ha velőscsontot is vettünk hozzá – megmossuk, ha a hús túl nagydarab, akkor 2-3 felé vághatjuk, majd egy 3-4 literes fazékban annyi hideg vízben odatesszük főni, hogy bőven ellepje a húst és a vizet Vegetával ízesítjük. E helyett persze ízlés szerint tehetünk bele húsleves kockát, vagy mindkettőből egy keveset. Amíg fő a hús, addig a zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk hasáb alakúra, majd amikor félpuha mára hús, akkor hozzáadjuk a levesünkhöz és az egészet készre főzzük. Főzés közben folyamatosan figyelni kell, hogy amikor a levesünk tetején hab keletkezik, azt egy evőkanál segítségével leszedjük, így tiszta, átlátszó marad és biztosan nem lesz zavaros. Már főzés közben sóval és egész borssal ízesítjük, ízlés szerint még adhatunk hozzá egy körömnyi gyömbért is.

Amikor elkészült a marhahúsleves, a húst, csontot és zöldségeket külön tálba szedjük, tálaláskor pedig bármilyen levesbetétet adhatunk hozzá, a szerint, hogy a családnak mi a kedvence, lehet az akár daragaluska, cérnametélt, vagy eperlevél, esetleg csigatészta, ki mit szeret.

Négy személyre a hozzávalók és adagok egy igazán jó marhahúsleveshez:

  • 1 kg marhalábszár,
  • 40-50 dkg velős csont,
  • 2 db nagyobb burgonya,
  • 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa,
  • 10-15 dkg kelkáposzta, egy – egy kisebb fej karalábé és zeller,
  • 3 gerezdnyi fokhagyma, 1 nagyobb, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 db tv paprika és egy kisebb egész paradicsom,
  • ízlés szerinti mennyiségű só, egész bors, körömnyi gyömbér,


Igazán jó húsleves receptünk csirkemellből is van természetesen, a főzés menete nem nagyon különbözik a fentiektől, persze abban igen, hogy jóval kevesebb a főzési idő, mint a marhahúsleves esetében. Legelőször is hideg vízben odatesszük az alaposan megmosott csirkemellet, és ha nagyon finomat akarunk, akkor e mellé rakunk még csontosabb darabokat is, így pár csirke szárnyat, vagy nyakat, esetleg mindkettőből 2-3 darabot, ettől ízesebb lesz a leves. A főzés kezdetén ízesíthetjük már sóval, borssal a levesünket és ebbe is ugyan úgy, mint a marhahúslevesnél tehetünk Vegetát, vagy leveskockát, netán a kettőt vegyesen. A csirkemellből készült levesnél is folyamatosan szedjük le a habot és természetesen ezt is kis lángon főzzük, ne hagyjuk forrni. Ennél a levesnél szinte egyszerre hozzáadhatjuk főni a megtisztított, megmosott és hasábokra vágott zöldségeket, hiszen a csirkehús nagyon hamar megpuhul, mire a zöldség készre fő, addigra készen lesz az egész leves. Tálaláskor ehhez a finom húsleveshez is tetszés szerinti levesbetétet adhatunk, amit ráérünk kifőzni a leves elkészültekor, hiszen ez pár perc alatt készen lesz, ha daragaluskát készítünk, akkor kicsit több időt szánhatunk rá.

Hozzávalók egy igazán jó húsleveshez csirkemellből:

  • 2 db nagyobb csirkemell filé (mellé ízlés szerint 2-3 db szárny és/vagy nyak)
  • 1 szelet karalábé
  • 1 tenyérnyi kelkáposzta
  • 1 kisebb zeller
  • 5-6 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 1 cs petrezselyemzöld, zeller levél, 1 szál lestyán levél
  • 1 db paprika    
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, egész bors. Vegeta, 1 db tyúkhúsleves kocka


Kérjük, mondja el véleményét!

  
Ezt már olvasta?Bezárás