Aktualitasok receptek onlineIgazán jó császármorzsa recept és elkészítése - Igazi nagyis édesség a smarni, ami után még Ferenc József is megnyalta a tíz ujját. Készítsük el, mert nagyon egyszerű. A császármorzsa a boldog békeidőket idézi, amikor még Magyarország a cukrászdák terén nagyhatalom volt. Az egyszerű és nem drága édesség Ferenc József kedvence volt, innen ered a neve is.



Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg búzadara
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • napraforgóolaj
  • lekvár
  • tej (kb. 2-3dl)
  • mazsola (opcionális!)


Igazán jó császármorzsa recept elkészítése: Egy nagy tálba öntsük bele a grízt, majd adjuk hozzá a cukrokat, egy nagy csipet sót illetve a citrom reszelt héját. Ezután üssünk rá a két tojást, és tegyünk bele mazsolát - ha nem szeretjük, elkészíthetjük anélkül is. Ne keverd össze, hanem öntsünk rá tejet, hogy olyan tejbegrízszerű legyen. Keverjük addig, míg egyenletes nem lesz a massza (hamar megvan). Egy nagy (lehetőleg üveg) tetejű, és vastagfenekű fazékba öntsünk olajat, hogy az alját végig belepje kb. 1 mm magasságig. Ezt hevítsük fel forróra (csinálhatunk tesztet egy darabka masszával, ha sistereg, akkor lesz már jó). Kb. ez alatt a massza kissé besűrűsödött, mivel a dara megszívja magát tejjel. Az így elkészült anyagot simán öntsük bele a fazékba, majd gyorsan tegyük rá a fedőt, és vegyük a lángot/fokozatot a legkisebbre. Ezután mást nem kell tennünk, mint (először kb. 2, majd 3-5 percenként) felszedni a lesült részeket, és kicsit átkeverni. Ha jól csináltuk, akkor aranysárga, néhol barna, igazi császármorzsát kapunk, amit elkészülte után azonnal lehet fogyasztani (hamar hűl), de 2-3 napig ugyanolyan finom lesz még mikrózva is. A tányéron savanykás lekvárral (barack, szilva, meggy) lehet enni, édesszájúaknak kevés porcukorral, de akár kakaóport is szórhatunk rá.

Tippek: El lehet több lépésben is rontani, mint például: túl sok lesz az olaj, nem forrósítjuk fel kellő melegre az olajat, illetve túl sok tejet raktunk bele. Ezek közül egyedül a sok olajtól lesz rossz, a többi hibát csak az állaga sínyli meg.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás