borsofozelek receptA borsófőzeléket is ahány ember létezik, legalább annyi féleképpen el lehet készíteni. Viszont ezzel a főzelékkel nem tudunk csalódást okozni. Egy kis plusz feltéttel pedig még laktatóbbá is tehetjük. A cukor azért fontos, mert a borsó ízét hozza még jobban ki. Van, aki pirospaprikával, van, aki hagymával készíti.

Hozzávalók:

  • 1 kg borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 púpozott ek liszt
  • 2-3 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem

Borsófőzelék elkészítése: A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és apróra vágjuk. 2-3 evőkanál olajon megfuttatjuk a hagymát, kicsit megsózzuk. Vigyázzunk rá, hogy nehogy odaégjen, sűrűn kavargassuk és inkább kisebb lángon pároljuk. Hozzáadjuk a kifejtett borsót, jól összekeverjük, megsózzuk, és fedő alatt kis ideig pároljuk. Ha esetleg túl száraznak bizonyul, önthetünk hozzá egy kevés vizet. Mikor már érezzük a borsó illatát, felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Cukrozzuk is és majdnem teljesen puhára főzzük.

Folyamatos kevergetés mellett lassan beleszórjuk a lisztet és egy-két percig így főzzük. Utána hozzáöntjük a tejet is, összekeverjük és kis lángon lassan forraljuk. Gyakori kevergetés mellett vigyázzunk a leégés veszélyére. Hozzáadjuk a petrezselymet és egy perc alatt összefőzzük. Adhatunk a főzelék mellé tükörtojást vagy rántott/sült párizsit vagy virslit is. Fontos a jó főzelékhez, hogy a rántás vagy épp a habarás is megfelelő ideig főzzük. A petrezselymet akár csokorban, akár apróra vágva is hozzáadhatjuk. Persze, ha nem szeretjük, nem kell hozzáadni. Készíthetjük hagyma nélkül, vagy tejszínnel, vagy akár pirospaprikával. A folyamat ugyanaz, csak a nem kívánt alapanyagokat elhagyjuk belőle.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás