1 logo aktualitasok receptekBár a nagy hidegnek egyelőre vége, még mindig jóleshet egy finom, gőzölgő leves. A bableves a magyar konyha egyik legtöbbször főzött étele. Készíthetjük szárazbabból, fejtett babból vagy akár zöldbabból is. Ráadásul a három fajtát különböző húsokkal és zöldségekkel variálva rengeteg változatot ki is tudunk próbálni. Nagyon laktató és gazdag leves, amit bármelyik évszakban elkészíthetünk bármilyen eseményre.

Hozzávalók:

  • 30 dkg bab
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 szál parasztkolbász
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • pirospaprika
  • 2 ek. liszt
  • olaj
  • 1 tojás
  • liszt


Igazán jó bableves recept és elkészítése: A babot előző nap beáztatjuk (de ha ezt nem tettük meg, mert későn jutott eszünkbe, akkor forró vizet öntsünk rá és 1-2 óra alatt hasonló eredményt tudunk elérni). A zöldségeket apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Majd hozzáöntjük a babot kb. másfél liter vízzel együtt. Sózzuk és babérlevelet, fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá és lefedve puhára főzzük. A főzés vége felé a karikára vágott kolbászt egy serpenyőben megpirítjuk, és a leveshez adjuk.

A megmaradt zsírjához még öntünk 1-2 evőkanál olajat és megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Megszórjuk a liszttel és együtt pirítjuk. Pirospaprikát keverünk hozzá és levesszük a tűzről. Hagyjuk pár percig hűlni, majd hideg vízzel elkeverjük, és a leveshez öntjük. A tojásból, sóból illetve a lisztből készített csipetkét is beleszórjuk a levesbe és készre főzzük. A csipetkéhez annyi lisztet adunk a tojáshoz, amennyitől olyan kemény lesz, hogy apró darabokat csipkedhessünk belőle. Közben bőven lisztezzük, de a fölösleget lerázzuk róla, amikor a levesbe szórjuk. Tálaláskor ecettel illetve tejföllel lehet ízesíteni ízlés szerint, de e nélkül is finom.

  
Ezt már olvasta?Bezárás