1 logoA felmondási időt az új Munka Törvénykönyve rendelkezései alapján határozták meg 2016 évben. Viszont fontos azt megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban különböző változásokat vezettek be a felmondással kapcsolatos szabályokban, így muszáj áttekinteni az ezzel járó változásokat. A munkaviszony véglegesen akkor fog megszűnni a felmondást követően, hogyha a felmondási idő már letelt. A munkavállalók valamint a munkáltatók számára azért fontos ez a felmondási idő, hogy a másik félnek legyen elegendő ideje a munkahelyi problémák megoldására valamint a hiány pótlására. Abban az esetben, hogyha a munkáltató teszi meg a felmondást, akkor a munkavállaló már azon nyomban el kezdhet utánajárni új munkák felé, amíg a felmondási ideje tart. Ha viszont a munkavállaló mond fel, akkor az ő helyére kereshet embert a munkáltató, hogy az így létrejött emberhiányt tudja pótolni, még a felmondási idő alatt.

Legkorábban a felmondási idő a felmondást követő munkanapon kezdődik meg, ám az is megtörténhet, hogy közös megegyezés alapján a felmondási időt egy másik jövőbeni időpontra átteszik. A munkaviszonyban eltöltött napok számától függ a felmondási idő. Ha egy munkahelyen minél több időt dolgoztunk, annál több felmondási időre lehet számítani. Hogyha keresőképtelen a munkavállaló a felmondás bejelentésének időpontjában, akkor a felmondási idő már a felmondást követő munkanapon megkezdődik. Azonban a munkavállalónak kell bebizonyítania, hogy nem volt munkára képes állapotban az elbocsátás időpontjában. Az új Munka Törvénykönyve 2012 nyarán lépett életbe, ami a felmondás intézményét érintően nagyon sok új rendelkezést hozott. Ám nem változott a korábbiakhoz képest az az elv, miszerint minél hosszabb ideje dolgozik valaki egy munkahelyen, annál hosszabb lesz számára a felmondási idő.

Felmondási idő - munkavállaló mond fel - Abban az esetben, hogyha a munkavállaló mond fel, akkor minden esetben csak 30 nap felmondási idő jár neki, még akkor is, hogyha akár több évtizede tart az adott munkahelyen a munkaviszonya. Változás viszont így is van a felmondási idő szabályozását érintően. Hogyha a munkavállaló nyújtja be felmondását 2015-ben munkahelyén, akkor maximum csak 30 nap lehet a felmondási idejének hossza. Ennél hosszabb idő csak abban az esetben járhat, hogyha a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben már megállapodott írásban a felmondási időről. Ám a felmondási idő még így is csak maximum 6 hónap lehet. Ha az alkalmazott adja be felmondását, akkor mérlegelhet a munkáltató és a felmondási idő egy része vagy akár az egész időtartama alól is felmentheti a munkavállalót. Ez persze nem kötelező érvényű, így a munkáltató kezében van a döntés joga. Ha nem engedi el egy részét sem a felmondási időnek a munkáltató, akkor a munkavállalónak kötelező ledolgoznia a felmondási időt.

Felmondási idő - munkáltató bocsát el - Más a helyzet akkor, hogyha a munkáltató bocsátja el alkalmazottját, ugyanis ekkor a munkavállalók az adott munkáltatónál eltöltött munkaviszonnyal arányosan fog majd felmondási időt kapni. Így hogyha 20 éves munkaviszonnyal rendelkezünk egy munkahelyen, akkor már 90 napos felmondási idő jár számunkra. A felmondási idő minimum 30 napos lehet és maximum 6 hónap, akkor, ha a munkáltató kezdeményezi a felmondást. Egyetlen esetben nincsen felmondási idő, mégpedig akkor, hogyha a szerződést azonnali hatályú felmondással szűntetik meg. A felmondást követő időre nem jár munkabér illetve az elbocsátott alkalmazottnak nem jár a végkielégítés sem.

Kérjük, mondja el véleményét!

  
Ezt már olvasta?Bezárás